De Jong en Klaassen: ander systeem bij ons nooit thema geweest

De Jong en Klaassen: ander systeem bij ons nooit thema geweest ANP

De omschakeling naar een ander spelsysteem bij Oranje (van 4-3-3 naar 5-3-2) is binnen de spelersgroep geen thema geweest, zeiden middenvelders Frenkie de Jong en Davy Klaassen vrijdag, twee dagen voor de start van het toernooi voor het Nederlands elftal met een wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA tegen Oekraïne.

"Of de neuzen nu dezelfde kant opstaan? Dat stonden ze al, hoor", zei De Jong in Zeist. Klaassen vulde hem aan door te zeggen: "Misschien niet in heel Nederland, maar bij ons wel."

Bondscoach Frank de Boer wil met een extra verdediger voor wat meer zekerheid achterin kiezen. In de oefenwedstrijden tegen Schotland (2-2) en Georgië (3-0) zag het er vaak nog onwennig uit. Klaassen vindt niet dat de tactische omzetting zo groot moet worden gemaakt. "Als middenvelder is het anders omdat je nu twee mensen voor je hebt in plaats van drie. Dat is wel een verschilletje natuurlijk. Daarbij komen de backs hoger te staan. Maar uiteindelijk is het niet een megagroot verschil", vind ik.

Klaassen won onder leiding van De Boer met Ajax meerdere landstitels. De trainer is niet veranderd, vindt Klaassen. "Het is sowieso een groot verschil of je werkt als clubtrainer of bondscoach. Hier heb je niet de tijd om dingen in te slijpen zoals je die tijd bij een club hebt. Maar ik ken De Boer zoals hij is, hij is fanatiek en wil winnen."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport