Oud-profvoetballer Geert-Arend Roorda laat om de week zijn licht schijnen over zaken die hem opvielen in het voorbije voetbalweekeinde.

Het voetbal verandert. Net als de regels van het spel. Met de komst van de VAR had iedereen stiekem gehoopt dat er een einde zou komen aan al het gesoebat over scheidsrechterlijke dwalingen. Het had missers moeten uitbannen. Niets is echter minder waar.

We moeten het nog steeds doen met niet uit te leggen opmerkelijke besluiten die impact hebben op de uitslagen van wedstrijden.

Zeker nu de eindfase van de competitie is aangebroken en er op het scherpst van de snede wordt gevochten tegen degradatie, de Europese tickets en de landstitel mogen we van de arbitrage wel iets meer verwachten.

Afgelopen weekend ging het bij RKC tegen FC Utrecht echt om de knikkers. Extra zuur voor RKC is dan een strafschop waarvan niemand kon vaststellen of het er wel een was. De VAR wist het niet na bestudering van alle mogelijke camerabeelden en de scheidsrechter had al besloten maar wist het eigenlijk helemaal niet zeker. Een punt dat zomaar verdampt. Mea Culpa zegt de scheidsrechter dan en we gaan weer over tot de orde van de dag.

Ook Sparta moest dealen met een beslissing die al dan niet omstreden was. Een penalty tegen in de 93ste minuut. En bij ADO den Haag tegen SC Heerenveen is een gelijksoortige situatie ineens geen penalty, niet eens VAR-waardig. Dat is nogal wat om te verwerken voor een speler, zeker als het direct punten kost. Het grijze gebied is te groot.

Dat spelers werkelijk ontploffen in dit soort situaties is niet zo vreemd. Zij spelen voor een inkomen dat voor de helft verdampt wanneer het degradatiespook hen te pakken neemt.

Carrières worden gemaakt en gebroken en dat geldt ook voor trainers. Het is hun brood dat na vijf of zes verliespartijen in de waagschaal wordt gelegd.

Ik vraag me oprecht af of scheidsrechters dit wel beseffen. Het inpassen van jonge scheidsrechters is leuk maar wanneer zij het belang van beslissingen niet beseffen en van topsport totaal geen kaas hebben gegeten doet het voetbal zich echt tekort. Het scheidsrechtersvak is een ervaringsvak dat wekelijks bevestigd wordt met of zonder VAR. Het is meer dan alleen de geschreven regeltjes naleven.

Het is werkelijk onbegrijpelijk en doodzonde wanneer elk interview en elk analyserend praatprogramma na afloop van een wedstrijd moet gaan over een al dan niet terechte beslissing van de leidsman.

geert.roorda@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Column
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct