DTD-Cambuur: de geschiedenis

Cambuur trapt vanavond (vrijdagavond) om 19:00 uur af tegen DTD voor de traditionele seizoensopener. Wat is de historie van deze 'fietswedstrijd'?

Sinds jaar en dag fietsen Cambuur-supporters begin juli, of wanneer de voorbereiding maar begint, naar Koarnjum voor de eerste oefenwedstrijd van het seizoen. DTD werd per toeval de vaste sparringpartner van Cambuur, vertelde toenmalig voorzitter Harm Hansma in 2001 in de Leeuwarder Courant. In het seizoen 1994-1995 wilde Cambuur meer aan promotie doen en wilde de club naar de buitendorpen van Leeuwarden om daar oefenwedstrijden te spelen. DTD, destijds vijfdeklasser, werd gebeld door Keimpe Vellinga - de veiligheidsmanager. ,,Oft wy der foar fielden om in wedstriid te organisearjen. Dat ha wy doe fuort oppakt en no bellet Cambuur elk jier sels wer’’, aldus Hansma.

Op 23 juli 1995 kwam Cambuur naar Jelsum en trof een prima organisatie aan. Wel waren er het eerste jaar wat problemen met parkeren - iets wat tegenwoordig nog steeds lastig kan zijn in Jelsum/Koarnjum. ,,Wy ha sein; we wolle it sa goed mooglik op poaten sette, it moat eins perfekt ferrinne’’, zei Hansma.

DTD wilde heel graag dat de eerste oefenwedstrijd goed zou gaan en hoopte in Cambuur een vaste tegenstander te vinden voor een eerste oefenwedstrijd. In die tijd begon Cambuur de voorbereiding op het seizoen steevast met een trainingskamp en oefenpot op Ameland, iets wat nu - minus de oefenwedstrijd op het eiland - in ere is hersteld.

'Eltsenien dy’t it fuotbal folget, kin DTD en wit dat Cambuur de earste oefenwedstriid tsjin DTD spilet'

Hansma, in 2001: ,,Sjoch, wy binne in fiifdeklasser en dy komme hast noait yn de publisiteit. Mei dizze wedstriid komme wy dat wol. Eltsenien dy’t it fuotbal yn Fryslân folget, kin DTD en wit dat Cambuur de earste oefenwedstriid tsjin DTD spilet.''

De eerste keer dat Cambuur de voorbereiding in Jelsum/Koarnjum met een wedstrijd opende, was in 1997. Een kans voor Cambuur om de nieuwe selectie aan de mensen te laten zien. En ook nog dicht bij Leeuwarden. ,,Der komme measttiden rûn de tûzen man’’ vertelde Klaas Heins, een van de coördinatoren van de Cambuur-wedstrijd, in 2001.

Inmiddels kennen ze bij DTD het klappen van de zweep en is het organiseren van een wedstrijd waarbij Cambuur op bezoek komt, een kwestie van het draaiboek langs lopen. ,,Delegeare is eins it iennige wat wy hoege te dwaan’’, sprak mede-organisator Grieteloek Kingma - nu voorzitter van DTD.

Anekdote

De gemoedelijkheid stond en staat bij DTD-Cambuur hoog in het vaandel. Over die relaxte sfeer is nog een anekdote van Klaas Heins en gaat over de overgang van toenmalig Cambuur-speler Marcel Keizer naar De Graafschap. ,,Han Berger kaam op in stuit nei my ta en frege oft wy noch in romte hiene wêr’t hy en noch wat minsken rêstich prate koene. Hiene se in ôfrûnend petear mei Marcel Keizer. Dy gong nei De Graafschap en se moasten it noch iens wurde oer in transfersom, leau ik. Doe ha ik se nei it hûs fan ús foarsitter brocht, dy wenne tsjinoer it fjild. Ha ik syn frou fuortstjoerd en tsjin dy mannen sein: hjir stiet it drinken, jim rêde jimme mar.''

Het artikel 'Gemoedelijkheid troef bij oefenpotje tegen Cambuur' uit 2001 is hier te lezen.

2016

Vorig jaar had Cambuur het bijzonder moeilijk met DTD. Het won toen met 2-1 van de zondag-tweedeklasser. Sander van de Streek en Furdjel Narsingh scoorden. Cambuur had destijds spits Valmir Berisha net vastgelegd. Vanavond (vrijdagavond) om 19:00 uur speelt Cambuur weer tegen DTD. Het heeft met keeper Pieter Bos, verdedigers Matthew Steenvoorden, Jordy van Deelen, Chiro N’Toko en Gino Bosz en aanvaller Raymond Gyasi zes nieuwe spelers aangetrokken en is vooral nog op zoek naar een spits.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement