Commissie hard voor NOC*NSF en sportbonden

De teruggave van de organisatie van de Europese Spelen van 2019 heeft NOC*NSF en de Nederlandse sport grote reputatieschade bezorgd. Dat stelt een commissie onder leiding van burgemeester Paul Depla van Breda die de gang van zaken onderzocht. Het rapport werd maandag aan de bestuur en leden van de sportkoepel overhandigd.

De samenwerking tussen de sport en andere beleidsbepalers was onvoldoende, terwijl er ook geen eensgezindheid heerste tussen de sportbonden onderling. Dat zei Jan Berent Heukensfeldt Jansen, voorzitter van het Watersportverbond en één van de leden van de Adviescommissie European Games 2019. Hij verving Depla, die was verhinderd.

De commissie onderzocht de gebeurtenissen tussen december 2014, toen NOC*NSF in een persbericht meldde de kandidaatstelling te bestuderen, en juni 2015 toen Nederland zich terugtrok wegens onvoldoende draagvlak. De organisatie lag voor het oprapen, concludeert de commissie, die onder meer sprak met betrokkenen van NOC*NSF en sportbonden.

Mooie kans

,,Het was een mooie kans, maar het is niet gerealiseerd'', zei Heukensfeldt Jansen. ,,Het Europees olympisch comité wilde Nederland, een bidprocedure was niet eens nodig. Het is NOC*NSF en de bonden niet gelukt een goed fundament onder het initiatief te leggen. NOC*NSF bleef de enige drijvende kracht, de overheid en de bonden niet. Dat is te wijten aan de aanpak van NOC*NSF maar ook aan de risicoloze opstelling van andere partijen.''

Nederland had zich nooit kandidaat moeten stellen onder voorwaarden, zoals dat op 28 april 2015 gebeurde. Heukensfeldt Jansen: ,,Het risico op teruggave was te groot. Dit heeft tot grote reputatieschade geleid.''

De commissie heeft tal van aanbevelingen gedaan om in de toekomst een vergelijkbare misser te voorkomen. ,,Succes kan alleen vanuit gezamenlijkheid'', betoogde Heukensfeldt Jansen. NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis nam het rapport in ontvangt: ,,Er staan goede aanbevelingen in, daar kunnen we wat mee.'' Het bestuur van de sportkoepel gaat het rapport bestuderen en zal de leden begin juni informeren.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement