Column William Pomp: Yuri/Wapse

Zelden spleet een sportkwestie de Nederlandse samenleving zo in tweeën als de zaak Yuri van Gelder. Je was voor of tegen hem tot de rechter gistermiddag een einde aan de discussie maakte. Zelf kreeg ik gaandeweg de zitting meer en meer sympathie voor Yuri. Stiekem hoopte ik vurig dat hij linea recta naar Rio moest worden teruggevlogen.

Ervan uitgaande dat Van Gelder voor het rechterlijk gezag de waarheid sprak, werd de zaak voor mij gedecimeerd tot ‘onverkwikkelijkheden’ vergelijkbaar met onze eigen trainingskampjes bij DZOH vroeger. Ik herinner me dat we als jeugdspelers van het voetbalclubje uit de Emmer wijk De Rietlanden ons kamp opsloegen in Dieverbrug. Lieverdjes waren we niet. We zaten vol snode plannen. Wat kon ons die oefenpot tegen Wapse schelen? Dat was pas zaterdag. Marco had Shandy bij zich en Barry wist een pakje Belinda Groen van zijn moeder achterover te drukken. ’s Nachts braken we uit en deden we ons te goed aan de gesmokkelde waar.

Natuurlijk werden we gesnapt. Ineens stonden daar trainer Jan en leider Kas met hun felle zaklantaarns. We werden zonder pardon weer naar de slaapzaal gebonjourd met de mededeling dat er de volgende dag een gesprek zou volgen. Een kwartiertje later hoorde ik de leiding onze escapades lachend nabespreken. Uiteraard kregen we nog een uitbrander, maar naar huis? Nee, natuurlijk niet.

Wij waren een jaar of vijftien, zestien. Yuri 33. Geen kind meer. Hij dronk naar eigen zeggen vier, vijf biertjes, ontfermde zich over ploeggenoot Jeffrey Wammes door hem uit de nachtclub te halen en sloop tegen het ochtendgloren het appartement binnen om uit te slapen en - met nog negen dagen tot de ringenfinale - een traininkje over te slaan. Reden voor een stevig gesprek, maar wegwezen? Nee.

Ik ben blij dat Maurits Hendriks onze trainer niet was. Als ik in zijn schoenen zou staan, zou ik onmiddellijk Van Gelders voorbeeld volgen. Alleen liet ik me dan wél helemaal vol lopen. Zodanig dat ik grote stukken van afgelopen week voorgoed kwijt zou zijn. Meer dan twintig medailles gaan we natuurlijk never nooit meer halen.

Nog even over die oefenwedstrijd tegen Wapse. Die wonnen we natuurlijk glansrijk.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement