Oud-profvoetballer Geert-Arend Roorda (31) laat elke dinsdag zijn licht schijnen over zaken die hem opvielen in het voorbije voetbalweekeinde.

U mag van mij wekelijks een column tegemoet zien die met een brede blik de (voetbal)sport becommentarieert. Mijn opdrachtgever, de Leeuwarder Courant , geeft mij hiervoor alle ruimte en vrijheid die ik maar kan wensen. Een kleine noot over een bijzonder moment in de eredivisie of een aanval over de idioterie van het conservatieve establishment die de sport regeert ziet u dan ook wekelijks voorbij komen.

Nu de wereld gebukt gaat onder de angst van het coronavirus of COVID 19, moet de mondiale sportwereld en de voetbalindustrie in het bijzonder vanwege de ernst van de situatie pas op de plaats maken.

Ik zal u dus niet niet vermoeien met een kolderieke beschrijving van een verdedigende actie van de ingevallen rechtsback tegen Cambuur in een wedstrijd van twee weken geleden. Het is glashelder dat de gezondheidscrisis elk aspect van ons zorgeloos bestaan lijkt aan te tasten. Dat is dus een flinterdun lijntje. In mijn supermarkt is geen paracetamolletje meer te koop, naoorlogse toestanden in een van de rijkste landen ter wereld.

Dat er een algehele economische crisis dreigt uit deze angstige weken mag al geen verrassing meer heten. Die komt er als we de experts mogen geloven. Die crisis zal de heilige huisjes van het voetbal niet sparen. Immers ook de betaald voetbalorganisaties zijn bedrijven die overeind worden gehouden door inkomsten uit sponsoring, toestromend publiek en in meer of mindere mate de internationale speeleconomie.

Nu ben ik geen econoom of financieel expert, toch verwacht ik dat de keuzes van FIFA, UEFA en de KNVB veel impact zullen hebben op de clubs. De ontregelde competities, de Europese wedstrijden die niet doorgaan en de naweeën van deze mondiale gezondheidscrisis zullen de speelschema’s dicteren. Een krachtige beslissing die de clubs de meeste ruimte geven om sportief en economisch weer in juiste ritme te kunnen komen zal door de FIFA en de UEFA moeten worden genomen.

Afhankelijk van de ontwikkelingen in de komende weken is daarom het uitstellen van het EK het meest voor de hand liggend. Wat mij betreft de enige juiste beslissing.

geert.roorda@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Column
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct