Geert-Arend Roorda. FOTO HENK JAN DIJKS

Column Geert-Arend Roorda: Loftuitingen

Geert-Arend Roorda. FOTO HENK JAN DIJKS

SC Heerenveen kon afgelopen weekeinde thuis niet winnen van ADO Den Haag. Dat was jammer, want een overwinning had zeker mogelijk geleken. Met 38 doelpogingen tegen 4 deed de thuisclub zichzelf lelijk te kort.

Het had ook een perfecte avond kunnen zijn om aan klantenbinding te doen. Het publiek had weer massaal de tribunes bezet en de sfeer in het stadion kreeg weer een beetje vorm. Weliswaar geen uitverkocht huis, maar toch.

Een akelige en wat ongelukkig tot stand gekomen 0-2 achterstand maakte de wedstrijd open maar niet eenvoudig voor Heerenveen. Er waren doelpogingen te over, maar van de voorwaartsen kon alleen Chidera Ejuke mij overtuigen. De bezige Nigeriaan passeerde zijn directe tegenstander(s) keer op keer, zonder dat het leidde tot verdiende treffers. Dat rendement mag wel omhoog, al verwacht ik dat de directe consequentie daarvan is dat deze speler dan niet al te lang meer voor SC Heerenveen zal voetballen.

Dat in de tweede helft (69ste minuut) Hicham Faik werd gewisseld voor Alen Halilovic was een logische keuze. Faik voegde weinig meer toe vanuit zijn rol als controleur en op het middenveld was veel ruimte ontstaan om te voetballen. Dit was het geval omdat ADO angst had voor Van Bergen en Ejuke.

De loftuitingen en ontstane weelde over het spel van Halilovic gaan mij echter veel te ver. Natuurlijk, zijn doelpunt en tevens gelijkmaker was prachtig, met dat heerlijke linkerbeen van hem. Maar daar waren de omstandigheden ook naar.

Heerenveen speelde continue op de helft van de tegenstander. ADO kwam er niet meer uit en in de as ontstond zo wat ruimte voor een creatieve middenvelder om in zijn kracht te voetballen. Halilovic hoefde dan ook geen verdedigende meters te lopen, waardoor hij bij balverlies kon wachten totdat hij weer werd aangespeeld.

In dit soort spelsituaties kan Halilovic perfect acteren, maar dat hij geen basisplaats heeft is geen toeval. Het team van trainer Johnny Jansen heeft nog niet de kwaliteiten om 90 minuten lang op de helft van de tegenstander te spelen en mogelijk gevaar al vóór de middellijn in de kiem te smoren.

geert.roorda@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Column
SC Heerenveen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct