Wéér geen overwinning en wéér was het spel van SC Heerenveen beneden peil. Een schamel puntje tegen RKC Waalwijk, het is om moedeloos van te worden.

Wie je ook spreekt bij een betaald voetbalclub, op wat voor niveau dan ook, overal hoor je vroeg of laat de volgende woorden langs de rand van het trainingsveld of bij het kantoorpersoneel.

Vrij geparafraseerd: ,,Je kunt nog zulke mooie plannen maken. Maar een balletje op de binnenkant- of buitenkant van de paal is zó bepalend voor alles wat er binnen en rondom een club gebeurt.”

Een paar centimeter, zo klein was gisteravond het verschil tussen sportieve malaise en een ontluikende crisis bij SC Heerenveen.

Maar tot opluchting van iedereen bij Heerenveen mikte Vitalie Damascan, de ingevallen spits bij RKC Waalwijk, de bal op de buitenkant van de paal.

Gelukszoekers

Heerenveen verloor dus niet in het Abe Lenstra-stadion. En vooruit, de ploeg voetbalde zeker voor rust met meer pit en beleving dan afgelopen zondag tegen Fortuna Sittard (1-3), al is dat een minimale voorwaarde om tot betere resultaten te komen.

Maar wat vooral beklijfde, na afloop van weer een teleurstellende wedstrijd? RKC voetbalde beduidend makkelijker dan Heerenveen. Ja, het is echt waar. De nummer 15 van de eredivisie, spelend met een ploeg vol gelukszoekers, vergeten talenten en afdankertjes, bepaalde in grote delen van de wedstrijd wat er gebeurde op het veld.

Zonder dat RKC overigens tot veel grote kansen kwam. Heerenveen creëerde vanuit de counter de beste mogelijkheden, ingegeven door de vroege openingstreffer van Henk Veerman.

Voorspelbaar voetbal

Het oude, vertrouwde recept waarmee de ploeg van Johnny Jansen in de openingsfase van het seizoen onverwacht succes had is weer afgestoft. Probleem is echter dat elke ploeg inmiddels weet dat werkelijk alle aanvallen beginnen bij Joey Veerman en eindigen bij Henk Veerman. Ingewikkelde analyses zijn dan ook overbodig om Heerenveen te ontmantelen: schakel de Volendamse tandem uit en de punten liggen voor het grijpen.

Geen eenheid

Het voetbal van Heerenveen is dus ronduit voorspelbaar. Maar daaronder schuilt nog een ander, dieper liggend probleem. Het ontbreekt deze selectie aan eenheid, het negativisme is in de groep geslopen, een collectivistische gedachte is momenteel ver te zoeken.

,,Wat je ook een beetje ziet is dat we ons ongenoegen kenbaar maken. Naar de tegenstander, maar ook naar elkaar”, zag assistent-trainer Hennie Spijkerman. Hij verving Johnny Jansen opnieuw op de bank, die bij de laatste coronatest nog te hoge viruswaarden had.

,,Daarmee komen we niet uit deze situatie”, waarschuwde Spijkerman. ,,We zitten al een paar weken in een heel slechte fase. Dan komt er kritiek. Dat vind ik niet meer dan normaal. Maar juist dan moet je de schouders eronder zetten. Geloven in elkaar. Niet altijd op een ander afreageren, maar vooral zelf in de spiegel kijken.”

De ervaren assistent van Jansen wees eveneens op het broze vertrouwen bij zijn spelers. ,,We kunnen goed voetballen. Dat hebben we eerder dit seizoen laten zien. Nu lukt het echter niet – en dus ben je geneigd om het daarin te zoeken.”

Uitstel van executie

Spijkerman zag geen spontaniteit en beweging bij zijn elftal. Spelers die de bal niet wilden hebben, uit angst om fouten te maken. ,,Ik kan de jongens niet verwijten dat ze de kantjes ervan af lopen. Maar we zijn zo onrustig aan de bal”, zuchtte hij. ,,Dat komt allemaal door een gebrek aan vertrouwen. Het is moeilijk om daar een vinger achter te krijgen.”

,,Ik kreeg net al een vraag of het crisis is”, besloot Spijkerman. ,,Nou, volgens mij is die ergens anders. Niet hier in ieder geval.” Hoop putten uit de stand op de ranglijst – Heerenveen staat ondanks negen competitieduels zonder zege nog steeds in het linkerrijtje – wilde Spijkerman echter niet. ,,Kijk je naar de stand, dan valt het allemaal nog mee. Maar we moeten nu wel punten gaan pakken, want anders blijven we natuurlijk niet op deze plek staan. Dan is het uitstel van executie.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct