Chinees geld steeds belangrijker in voetbal

De overname van voetbalclub Internazionale past in de opmars van China in de voetbalwereld. Het Chinese voetbalelftal staat zelf nog slechts op de 81e plaats op de wereldranglijst, maar het overheidsdictaat schrijft voor dat het land in 2030 het voetbal in Azië domineert. In de tien jaar daarna moet de rest van de wereld eraan geloven.

Vooralsnog wordt vooral veel geld uitgegeven aan dure spelers en aan voetbalclubs. Suning Holdings Group spendeerde maandag naar verluidt 270 miljoen euro voor een belang van bijna 70 procent in de Italiaanse grootmacht Inter. Daarmee is het de grootste Chinese investering in een voetbalclub tot nu toe.

Retailgigant Suning kocht vorig jaar ook een Chinese profclub, Jiangsu Suning FC. Die kocht vervolgens voor tientallen miljoenen euro's onder meer de Brazilianen Ramires van Chelsea en Alex Teixeira van Sjachtar Donetsk. Vooral die laatste transfer was opvallend, omdat Teixeira pas 26 jaar was en ook in de belangstelling van grote Europese clubs stond.

Investeerders

Ook AC Milan, stadgenoot en rivaal van Inter, wordt gelinkt aan Chinese belangstelling. Eerder namen Chinese investeerders al een minderheidsbelang in andere Europese grootmachten, zoals Manchester City en Atlético Madrid.

In Nederland is ADO Den Haag misschien het bekendste voorbeeld van de invloed van Chinees geld. De club is in handen van de sportmarketingbedrijf Vansen United van de Chinees Hui Wang.

Ook de Nederlandse topclubs Ajax en PSV hebben de Chinese geldbron aangeboord. Vier van de veertien sponsoren van Ajax zijn Chinees, waarvan de bekendste technologiebedrijf en smartphonemaker Huawei. PSV heeft geen Chinese sponsors, maar is onlangs wel net als Ajax en veel andere Europese teams naar het land gevlogen voor lucratieve oefenduels.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement