Champions League ver weg voor Ajax

Ajax moet ernstig vrezen voor weer een jaar zonder voetbal in de Champions League. De nummer twee van afgelopen seizoen in de eredivisie vergat zich dinsdag tegen PAOK Saloniki te belonen voor een groot veldoverwicht (1-1) en begint daardoor volgende week met een slechte uitgangspositie aan de return in Griekenland.

Ajax is er overigens nog lang niet als het PAOK over twee duels weet te verslaan. In dat geval wachten nog twee ontmoetingen met een waarschijnlijk veel sterkere tegenstander in de laatste voorronde, op de weg naar de lucratieve groepsfase van de Champions League.

Peter Bosz is een kleine maand bezig bij Ajax en het is al goed te zien hoe de nieuwe hoofdtrainer zijn ploeg wil laten voetballen. PAOK kreeg in balbezit lang nauwelijks adem om een aanval op te zetten. De thuisploeg jaagde de Griekse tegenstander voortdurend op en slaagde er vaak al snel in de bal te heroveren. Donny van de Beek en Jairo Riedewald vermaakten als vervangers van de afwezige Nemanja Gudelj en Riechedly Bazoer op het middenveld. Ook Kasper Dolberg, achttien jaar jong pas, liet zich zien als centrumspits.

De Deen, spelend op de positie van de nog niet fitte Arek Milik, waande zich na achttien minuten de gelukkige maker van de openingstreffer. Volgens de Spaanse arbitrage stond Dolberg echter buitenspel op het moment dat hij doel trof. Riedewald schoot even later hard op de lat.

Bosz is de eerste die toegeeft dat zijn favoriete speelwijze risico's met zich meebrengt. Zeker nu alle spelers nog even moeten wennen aan de nieuwe opdrachten. Bosz zag vanaf de zijlijn toe hoe uitgerekend zijn meest ervaren speler zich verkeek op de manier waarop zijn ploeg nu verdedigt. Doelman Jasper Cillessen besloot zijn doel in de 27e minuut te verlaten om de ruimte tussen hem en zijn defensie te dichten. Hij bood Djalma Campos de kans de bal in het lege doel te tikken (0-1). Heel even was Ajax aangeslagen, maar de thuisploeg hervond zich snel.

Anwar El Ghazi strandde nog op doelman Panagiotis Glykos, maar Dolberg was in de 58e minuut wel succesvol (1-1). De spits scoorde een paar uur nadat bekend was geworden dat Napoli meer dan 30 miljoen euro voor Milik wil uitgeven. Die ene treffer was niet voldoende voor een begeerde zege voor de thuisploeg uit Amsterdam.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement