Gejuich, gedans, champagne en halve verkleedpartijen. Logischerwijs was het in de kleedkamer van SC Cambuur na de gewonnen titel één groot feest. De schaal is binnen: ,,Eindelijk, man. Héérlijk dit.”

Ineens stond-ie daar, in zijn eentje bij de kampioensschaal op het veld. Het was vlak voor de uitreiking en Jarchinio Antonia liep alvast als eerste Cambuur-speler naar het inderhaast opgebouwde podium in de middencirkel. De vleugelspits keek eens om zich heen en zag zijn ploeggenoten (nog) niet volgen. ,,Ik pakte dus mijn momentje maar even”, lachte Antonia naderhand. ,,Fotootje, kusje. Die schaal pak je niet altijd, hè.”

De reden dat hij zo voorop liep? Grijnzend: ,,Ik zei tegen Issa (Kallon, red.): we moeten als een van de eerste spelers naar dat podium, man. We zijn maar klein. Straks staan al die lange jongens voor ons op de foto. Dan kan ik later als ik kleinkinderen heb mezelf niet eens aanwijzen op de foto.”

Erg speciaal

Wie sowieso goed op die foto staat, is aanvoerder Erik Schouten. Hij ontving de schaal uit handen van Cambuur-icoon Jan Bruin en beschreef later zijn gevoel op dat moment: ,,Erg speciaal. Eindelijk, héérlijk, dit. De ontlading is groot, ook al was de ontlading vorige week na de promotie ook al groot. We zijn kampioen, het is verdiend. Zeker als je twee seizoenen bovenaan staat, zoals wij stonden.”

Dat Cambuur in Alkmaar kampioen werd, was naast de eigen 2-4 zege op Jong AZ te danken aan het puntenverlies van De Graafschap thuis tegen Almere City. Schouten kreeg het op bijzondere wijze mee.

,,Eerst hoorde ik in het veld nota bene van de scheidrechter dat Almere op 1-2 was gekomen. Vervolgens stond ik bij de camera van ESPN en toen hoorde ik dat het 2-2 werd. Ik dacht: het zal toch niet dat De Graafschap nog wint? Wij vierden al feest.”

Kampioen is kampioen

Het bleef bij een gelijkspel en dus ging dat feest in de volle omvang door. Op het veld, maar vooral ook in de kleedkamer. ,,Overal champagne, geweldig”, zei Mees Hoedemakers. ,,Dat we de titel in een duel met Jong AZ winnen, is voor mij persoonlijk natuurlijk extra bijzonder.” Met een knipoog. ,,Al maakt het niet uit, waar het gebeurt. Kampioen is kampioen.”

Dat vond ook Sonny Stevens. ,,Volgende week in eigen stadion de titel winnen, was ook mooi geweest. Maar aan de andere kant: je kunt maar beter gelijk alles pakken als het kan. Dat hebben we gedaan. Zonde dat het niet met supporters kan, maar hier hebben we twee jaar voor gewerkt. Dat voelt heel erg fijn.”

Twee bijzondere seizoenen

De doelman was getooid met een vlag op zijn hoofd, een sjaal om zijn nek en nog veel meer geel-blauwe versiersels. Het zei alles over de ontlading. ,,Die is begrijpelijk en die mag er ook echt even uit”, besloot Schouten. ,,Het zijn twee bijzondere seizoenen geweest en dit is de bekroning.”

Eindelijk was het zeker, dat kampioenschap voor de Leeuwarders. Daar droomde Schouten net als zijn teamgenoten langere tijd van, maar ervan uitgaan durfde de captain nooit echt. Maar het idee dat het echt ging lukken, wanneer dat was?

,,Na de uitwedstrijd tegen FC Volendam”, klonk het gisteravond zonder lang nadenken. ,,Die wonnen we met 0-3 en toen dacht ik wel: nu gaan we ook dat kampioenschap pakken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur
Promotie Cambuur
Voetbal
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct