Cavendish verlaat de Tour

Viervoudig etappewinnaar Mark Cavendish gaat woensdag niet meer van start in de Ronde van Frankrijk. De Britse sprinter stapt af om te kunnen herstellen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, liet zijn ploeg Dimension Data dinsdagavond weten.

Cavendish verraste met zijn sterke optredens in de massasprints in de Tour. Hij won de eerste, derde, zesde en veertiende etappe en droeg zowel de gele als de groene trui. De 31-jarige Brit voerde zijn totaalaantal overwinningen in de Tour op naar dertig. Alleen de Belgische wielerlegende Eddy Merckx won er meer (34).

,,Het was geen makkelijke beslissing om de koers en mijn team te verlaten. Na de inspanningen in de laatste etappes hebben we mijn vermoeidheidsniveau bestudeerd. Ik heb besloten dat ik op het punt ben dat verder koersen een nadelig effect kan hebben op mijn volgende grote doel: de Olympische Spelen. Ik zal de emotionele momenten in Parijs missen'', liet 'Cav' weten in een verklaring. Hij gaat in Rio voor een medaille op de baan.

Steun

Dimension Data steunt de beslissing van de Britse sprinter om de strijd te staken. ,,We juichen hem toe om zijn volgende doel, een olympische medaille, te bereiken'', aldus teambaas Douglas Ryder.

Het peloton in de Tour de France staat voor vier zware bergetappes in de Alpen. De enige resterende kans voor de sprinters is de laatste etappe, zondag op de Champs-Élysées in Parijs.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement