Cavendish pakt vierde ritzege in Tour

De Brit Mark Cavendish heeft zaterdag zijn vierde ritzege geboekt in deze Ronde van Frankrijk. De sprinter van Dimension Data versloeg na 208 kilometer in Villars-les-Dombes in de massasprint de Noor Alexander Kristoff en de Slowaak Peter Sagan. Cavendish heeft nu dertig ritzeges in de Tour op zijn naam staan. Alleen de Belgische wielerlegende Eddy Merckx won er meer: 34.

De Brit Chris Froome finishte in het peloton en behield de gele trui, Bauke Mollema is op 1.47 minuten zijn eerste belager. Zondag volgt een korte, maar zware bergrit met zes hellingen.

De rit kende als vanzelfsprekend een groep vroege vluchters, maar de Zwitser Martin Elmiger, de Amerikaan Alex Howes, de Fransman Jérémy Roy en de Italiaan Cesare Benedetti moeten geweten hebben dat hun poging niet tot aan Villars-les-Dombes zou reiken. De sprintersploegen hielden de controle over de koers en de marge beperkt. Op iets meer dan 3 kilometer voor de streep moesten Roy en Elmiger als laatsten hun poging staken.

Vier vingers

De diverse 'sprinttreintjes' werden daarop in stelling gebracht. Katoesja, met Kristoff, was goed vertegenwoordigd. Net als Lotto-Soudal met de jarige André Greipel en Etixx-QuickStep met Marcel Kittel. Die laatste Duitser zette de sprint in gang, maar zag Cavendish als eerste passeren. Het misbaar dat Kittel daarbij maakte, was misplaatst. Cavendish deed weinig verkeerd en kon nog voor de streep met vier vingers in de lucht een feestje vieren.

Twee renners haalden het einde van de etappe niet. De Zwitser Mathias Frank stapte ziek af, de Deen Matti Breschel na een val. Hij zou aangereden zijn door een auto.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement