Cavendish in tranen met geel op Utah Beach

De Britse sprinter Mark Cavendish vierde al 26 overwinningen in de Tour de France, maar nog nooit mocht hij het geel aantrekken. De vreugde was dan ook groot toen 'Cav' zaterdag met winst op historische bodem eindelijk het felbegeerde tricot veroverde. ,,Er is geen mooiere plaats om dit te bereiken dan op Utah Beach, waar al die soldaten op D-Day hebben gevochten voor onze vrijheid'', zei de zichtbaar geëmotioneerde sprinter.

Cavendish bezorgde zichzelf met zijn 27e overwinning in de Tour het geel. ,,Deze trui was het grote doel voor mijn ploeg Dimension Data. Vorig jaar hadden we een paar dagen de bolletjestrui in bezit en we wilden nu zo graag het geel pakken. Dit is heel emotioneel. Het zal een zeer speciale dag worden morgen. Deze trui is een mooie beloning voor onze sponsoren en de Qhubeka-stichting, die zich inzet om kinderen in Afrika aan een fiets te helpen.''

Cavendish versloeg de Duitse topfavorieten Marcel Kittel en André Greipel, die genoegen moesten nemen met respectievelijk de tweede en vierde plaats. Wereldkampioen Peter Sagan sprintte naar de derde plek. ,,De Tour is de Tour, dat blijft altijd speciaal'', aldus 'Cav', die volgende maand bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro wil pieken op de baan.

Op de 'eeuwige' ranglijst van etappezeges in de Tour heeft Cavendish alleen Bernard Hinault (28) en Eddy Merckx (34) nog voor zich staan. De 31-jarige sprinter heeft nu in alle grote rondes (Giro, Tour en Vuelta) de leiderstrui veroverd. Achttien renners presteerden dat eerder al, onder wie Alberto Contador en Vincenzo Nibali.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement