Veel scoren is een kwaliteit; op de juiste momenten scoren is dat ook. Cambuur deed het gisteravond in de topper tegen De Graafschap.

Vuurwerk, dat was er in Doetinchem buiten stadion De Vijverberg al toen de wedstrijd nog niet eens begonnen was. Als dat een voorbode zou zijn voor de negentig minuten die volgden, beloofde het veel goeds. Maar zoveel rake knallen als voor de aftrap volgden daarna niet. Cambuur had dit keer echter aan twee voldoende.

Dat uitwedstrijden in Doetinchem voor Cambuur op een of andere manier altijd lastig zijn, bleek uit de statistieken. Van de 27 vorige bezoeken aan De Vijverberg verloor Cambuur er maar liefst veertien. Twaalf keer werd gelijkgespeeld en winst was er slechts eenmaal tot gisteravond.

Geen spektakel

Dat nu eindelijk eens zege nummer twee volgde, was verdiend. ,,We waren geduldig en kalm. Prima overwinning, goed uitgespeeld na de tweede goal”, constateerde trainer Henk de Jong terecht na afloop van de overwinning op zijn voormalige werkgever.

Zo spectaculair als bij eerdere overwinningen, zoals tegen bijvoorbeeld concurrenten als NAC Breda (0-4) en Almere City (7-2), was het gisteravond niet. Het deed er ook niet toe; enkel de winst telde in deze topper. De Graafschap is immers een geduchte tegenstander, een concurrent in de strijd om de titel of in ieder geval promotie.

De Jong: ,,De Graafschap is een goede, fysieke tegenstander. Dit is een mooie zege. Het hoeft ook niet met veel goals, hè? Genoeg goals, dat is ook voldoende.”

En aldus geschiedde. ‘Genoeg’ betekende in dit geval twee. ,,Daar gaat ons gemiddelde doelpuntenaantal, dat voor deze wedstrijd bijna vier was”, grapte Erik Schouten. De aanvoerder was logischerwijs goedgeluimd na de winst in de topper. Hij speelde zelf een hoofdrol door voor rust de openingstreffer te maken.

Een wereldgoal was het niet, maar een kniesoor die daar op lette. ,,Een belangrijke goal op een lekker moment”, vatte Schouten het rollertje samen dat tergend langzaam achter De Graafschap-keeper Rody de Boer in het doel belandde. Het betekende vlak voor rust de 0-1.

,,Kort voor rust scoren is altijd fijn”, zei de captain. ,,Ik vond het ook terecht, want ik vond ons de betere in de eerste helft.” Voetballend klopte dat, uitgezonderd een fase rond de dertigste minuut.

Cambuur had voor de openingsgoal al de beste kansen gehad. De Boer redde echter fantastisch op een inzet van Jamie Jacobs na een minuut of twintig en hij was ook de sta-in-de-weg toen Mitchel Paulissen de 0-1 dacht te scoren na 38 minuten.

De Graafschap stelde er weinig tegenover, al had Toine van Huizen een enorme kopkans die naast het doel belandde van Sonny Stevens. De Cambuur-goalie kreeg het echter vooral na de pauze druk. ,,Met de 0-1 achterstand weet je dat zij opportunistisch gaan spelen”, aldus De Jong. ,,Maar we zijn niet in paniek geraakt.”

Schouten deelde die mening. ,,De Graafschap gaat op zoek naar een doelpunt, dat weet je. Dan komen er lange ballen en is er druk en moet je zorgen dat je goed staat. Dat deden we. En dan valt de 0-2 op een goed moment na een goede uitval.”

Het eerste kwartier na rust stond Cambuur onder druk, maar van een spervuur aan Doetinchemse kansen was geen sprake. De Leeuwarders moesten proberen toe te slaan via de counter en dat lukte in de 65ste minuut. Robert Mühren speelde zich vrij, Jamie Jacobs stak de bal op de sprintende Giovanni Korte en die zorgde met zijn zevende seizoenstreffer voor de 0-2.

loading  

Stevens moest na rust nog wel een paar keer handelend optreden om een treffer van de thuisclub te voorkomen, maar de doelman deed dat bekwaam. Cambuur hield de rijen gesloten, hield het doel schoon en speelde de topper op volwassen wijze uit.

Met evenveel punten, maar een wedstrijd minder, losten de Leeuwarders hun opponent van gisteren af aan kop van de ranglijst. Cambuur staat weer bovenaan. En met verdiende zeges op andere titelkandidaten als NAC, Almere City en nu ook De Graafschap is het zo langzamerhand de vraag wie de Leeuwarders gaat stoppen in hun jacht op promotie en misschien wel de titel. Het is nog vroeg in het seizoen, maar toch is het nu al dé vraag die rijst.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct