Welke speler van Cambuur je vrijdagavond ook sprak, van doelman tot spits of van linksback tot rechteraanvaller; de vreugde was bij iedereen groot. En het gevoel van rechtvaardigheid? Nog groter.

Dat laatste werd letterlijk en figuurlijk in beeld gebracht door Issa Kallon. De rappe vleugelspits bezorgde Cambuur tegen Helmond Sport op slag van rust een 2-1 voorsprong en toonde na zijn doeltreffende schuiver een tricot met daarop de term ‘Justice’.

,,Ik had het gevoel dat we iets moesten doen, qua statement”, vertelde Kallon over de reden van zijn gele shirt met zwarte opschrift. De tekst verwees niet alleen naar de nu afgedwongen promotie, maar ook naar de voelbare genoegdoening voor de manier waarop de ploeg die vorig jaar misliep. Toen immers besloot de KNVB dat Cambuur niet mocht promoveren naar de eredivisie.

Kallon vertelde dat hij ’s middags voor de wedstrijd met ploeggenoot Jarchinio Antonia had gesproken over een actie als deze. ,,Uiteindelijk kwam ik op ‘justice’ uit. Het betekent gerechtigheid. En dat is het. Sportieve revanche voor ons, met het oog op een jaar geleden.”

‘Dit is zo mooi’

Robert Mühren, tweemaal trefzeker vrijdagavond, hief iets verderop het glas. ,,Dit is zo mooi”, klonk het met een grijns. ,,Hier spelen we voor, je wilt promoveren naar de eredivisie. Echt geweldig dat het gelukt is. En we zijn nog niet klaar, hè? Nu die schaal nog.”

Het feest was binnen en buiten het stadion groot. Zowel voor als na de wedstrijd. Na afloop vertoonden spelers en staf dan ook hun gezichten op het balkon om de supporters te bedanken voor de steun in vorige en huidige seizoen.

,,Het was bizar om te zien, wat een mensen”, schudde linksback Alex Bangura vol positieve verbazing het hoofd, ,,wat een feest.” Hij vervolgde: ,,Daar kun je veel van vinden in deze coronatijden, maar het is niet te voorkomen dat supporters hun emotie willen tonen.”

Ook andere spelers uitten zich in soortgelijke bewoordingen, zoals doelman Sonny Stevens. ,,Natuurlijk, er zijn regels. Maar mensen zijn mensen, ze kunnen al het hele jaar niet naar het stadion.”

‘Wat een feest in de kleedkamer’

Bangura was er vorig seizoen ook al bij, maar dit seizoen dwong de vleugelverdediger pas echt een basisplaats af. ,,De laatste tijd heb ik veel wedstrijden gespeeld en dus voelt het ook echt nog meer als een bijdrage van mij dan vorig seizoen. Echt geweldig om dit te mogen meemaken. En dat geldt voor ons allemaal hoor, of we nu veel of weinig spelen; we zijn echt een hechte groep.”

Een groep ook die weet hoe je een feestje moet vieren. ,,Heerlijk”, genoot Mühren. ,,Wat een feest in de kleedkamer.”

Stevens deelde ook in die feestvreugde. Grijnzend: ,,Ik ben natuurlijk een vrij ingetogen jongen. Maar dit doet wel wat me je, hoor. Ik geniet, ik vier ook een feestje mee. Want wat hebben we dit verdiend zeg, als ploeg en als hele club. Het is echt knap. Na vorig jaar was dit het doel. En dan lukt het ook nog.”

Feestje

Want hoewel ‘officieus’ voelde het voor heel Cambuur toch echt zo ‘officieel’ als het maar kon voelen. Daarbij komt: de honger is nog niet gestild. ,,Nu ook op naar het kampioenschap”, zei Kallon. ,,Dat zou het helemaal afmaken”, vulde Stevens aan.

Maar los van die nog niet gestilde honger, eerst was er tijd om de dorst te lessen. ,,Ik neem er een paar”, aldus Mühren. Met een knipoog: ,,Een stuk of veertig, denk ik.” De lach van de spits was luid en groot.

En het feestje waarmee spelers en een select gezelschap in het stadion de avond uiteindelijk afsloten en de nacht mee aanvingen? Dat was al even luid en groots.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Promotie Cambuur
Cambuur
Voetbal
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct