Het was David tegen Goliath, gisteravond in Den Bosch. Maar hekkensluiter FC Den Bosch maakte het koploper Cambuur enorm lastig. De drie punten gingen wel mee naar Leeuwarden. Vrijdag winnen en dan is promotie officieus binnen.

De hele wedstrijd lang stond Henk de Jong fanatiek te coachen langs de zijlijn. Zijn voorspelling van een dag eerder kwam uit. De hekkensluiter voetbalde vrijuit en trok zich niets aan van de status van de bezoekers, die met rasse schreden op de eredivisie afstomen. ,,Ze staan veel te laag’’, vond De Jong.

Tot de laatste minuut bleef hij zijn manschappen aansturen naast de dug-out. ,,Dat moest. Ik moest ze scherp houden.’’ Geen moment kon hij rustig zitten en genieten. ,,Dat heb je in deze fase van het seizoen in dit soort wedstrijden.’’

Hij was er pas zeker van toen Ragnar Oratmangoen in de extra tijd de bevrijdende 3-5 binnen schoot. Want wat had Cambuur het lastig tegen de nummer laatst. Dat er voor aanvang van het duel 53 punten verschil tussen beide ploegen zat, was in grote fases van de wedstrijd niet te zien.

Wel in het eerste kwart. Cambuur begon sterk en na vier minuten stond het 0-1. De aangever was Alex Bangura, de afmaker Oratmangoen. Dat scenario herhaalde zich in de slotminuut, maar daar tussendoor gebeurde er van alles. ,,Een knotsgekke wedstrijd’’, vond Bangura.

Twintig minuten na de openingstreffer stond het 0-2. Robert Mühren scoorde vanaf de strafschopstip zijn 32ste van het seizoen. Het was zijn 19de benutte penalty in dienst van Cambuur, daarmee evenaarde hij het penaltyrecord van Erik Bakker. Maar de opmaat voor een eenvoudig avondje was die comfortabele voorsprong allerminst. ,,We werden veel te makkelijk’’, constateerde De Jong.

Die gemakzucht leidde tot een 2-2 ruststand. Romano Postema schoot tien minuten voor de pauze de 1-2 achter Stevens en was op slag van rust de aangever bij de 2-2 van Dhoraso Moreo Klas. ,,Dat was een tik’’, erkende Bangura.

In de pauze stonden de routiniers op, precies zoals De Jong maandag na de slechte eerste helft tegen Excelsior had gevraagd. ,,We moesten elkaar echt oppeppen in de rust’’, zei Bangura. ,,Want je kunt in deze wedstrijd zomaar punten verspelen.’’

Binnen 30 seconden zette Michael Breij Cambuur na de pauze weer op voorsprong. Nog was het niet klaar. De hekkensluiter richtte zich wederom op en oud-Heerenveenspeler Jizz Hornkamp schoot de 3-3 binnen.

Daarna werd de kracht van Cambuur meer dan eens duidelijk. De invallers waren niet voor het eerst dit seizoen belangrijk. Nick Doodeman was net binnen de lijnen toen hij de vrije trap van Mees Hoedemakers binnen kopte. ,,We kregen continu tikjes, maar hebben hem op karakter gewonnen’’, wist Bangura.

Een scenario kan na gisteravond in de prullenbak. De wonden die het vorige seizoenslot achterliet, zijn weliswaar geheeld, maar de littekens zijn nog wel voelbaar. Een dik jaar geleden was Cambuur ook de trotse koploper, toen voetbalbond KNVB vanwege corona een streep door het seizoen zette en de eindstand werd geschrapt.

Dat kan niet nog eens gebeuren. Wanneer de competitie wederom wordt stilgelegd, is de stand de eindstand wanneer 85 procent van de wedstrijden is gespeeld. Cambuur passeerde die grens gisteravond.

De Leeuwarders zullen de begeerde promotie echter op eigen kracht behalen. Met nog 5 wedstrijden te gaan, is de voorsprong zo riant dat promoveren een kwestie van tijd is.

Almere City speelde gisteren de gestaakte wedstrijd van maandag uit en hield slechts een punt over aan de tweede trip naar Kerkrade in vijf dagen (0-0). Maandag wacht Telstar. De Graafschap speelt een dag eerder tegen Go Ahead Eagles.

Zelfs als beide ploegen winnen, is de promotie vrijdag officieus binnen bij winst op Helmond Sport. De twee naaste concurrenten treffen elkaar immers nog en het doelsaldo van Cambuur is vele malen beter.

De stap naar de eredivisie is een kwestie van tijd. ,,Als we zo doorgaan wel’’, zei Bangura met een veelbetekende glimlach. Ook Henk de Jong kon er niet meer omheen. ,,We hebben 79 punten; wie gaat dat nog inhalen?’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct