Cambuur moet zonder Mbende storm ziet te overleven

Ongeloof bij Mbende. FOTO HENK JAN DIJKS

Groot was de verbazing dinsdagochtend niet bij Cambuur-trainer René Hake. Vanuit Zeist kwam het verwachte nieuws dat de rode kaart van Emmanuel Mbende niet werd geseponeerd. De KNVB viel zijn eigen arbiters niet af. ,,Dat zal er wel mee te maken hebben’’, zei Hake. Wel kreeg hij één wedstrijd schorsing in plaats van twee. Plus een voorwaardelijke straf.

Hake bleef bij zijn mening dat de actie van Mbende geen rode kaart was. ,,Maar we moeten er niet te lang mee bezig zijn, want dan maak je secundaire zaken belangrijker dan dingen in het veld.’’ Hake moet het gemis van de centrale verdediger op zien te vangen voor de return op de Vijverberg van woensdagavond.

Paar opties

Hij heeft een paar opties. Robbert Schilder weer op zijn oude, vertrouwde plekje in het hart van de defensie posteren, is de meest voor de hand liggende. ,,Dan kun je op het middenveld of voorin wat veranderen.’’ Kevin van Kippersluis, Nino van den Beemt of Daan Boerlage zouden dan in de basis beginnen.

Alleen moet de trainer zijn team dan op twee plaatsen wijzigen en juist met Schilder op het middenveld draait het de laatste weken goed. ,,Met Schilder er voor wil je het liefst in tact houden’’, zei Hake.

Daarom zou ook zomaar Robert van Koesveld centraal achterin zijn opwachting kunnen maken naast Matthew Steenvoorden. ,,Robert is al weer weken bezig en dan kun je één op één vervangen.’’ Van Koesveld heeft door een blessure echter al lang niet meer gespeeld in het eerste en mist wedstrijdritme.

Psychologisch iets in het voordeel

Cambuur is volgens Hake psychologisch iets in het voordeel met de 1-1 uit de thuiswedstrijd. Vooral de manier waarop zijn team met tegenslag en onrecht omging, stemde de trainer blij.

,,Het teamgevoel is er nog meer ingekomen. Zo’n wedstrijd kost veel energie, maar heeft uiteindelijk ook veel energie gebracht. Dat gevoel moeten we meenemen, want in Doetinchem kunnen we een heksenketel verwachten. Daarin moeten we overeind zien te blijven.’’

Kleine, normale pijntjes

De kleine, normale pijntjes waren dinsdag wel aanwezig in zijn selectie. Robbert Schilder trainde deels apart, maar Hake verwacht dat zijn aanvoerder gewoon kan spelen.

Hake verwacht vooral in de beginfase een storm van Henk de Jongs De Graafschap. ,,Dan moeten we zorgen dat de bomen fier overeind blijven staan’’, wist Hake. ,,We moeten ons vol overgave in de wedstrijd zien te knokken.’’ Net als zondag in eigen huis.

Lees  ook: Mous vindt Cambuur morele winnaar, Mbende hoopt op seponeren rode kaart