Cambuur maandag in gesprek over compensatie, besluit over stappen pas na 25 mei

Het loopt storm met de verkoop van seizoenkaarten voor Cambuur. Zes uur na de start werd de grens van 1000 al bereikt. FOTO HENK JAN DIJKS

Cambuur besluit pas na 25 mei of er nog verdere stappen worden ondernomen om promotie naar de eredivisie af te dwingen. Maandag heeft de club een gesprek met de KNVB.

Zowel Cambuur als De Graafschap hoopt dan van de voetbalbond te horen op welke manier de clubs worden gecompenseerd voor het mislopen van inkomsten die bij promotie horen. De bestuurders van Cambuur hebben eerder al berekend dat het mislopen van het eredivisieschap de club een tekort van 1,5 miljoen euro oplevert. ,,Dat is de schade die je min of meer lijdt doordat we toch al keuzes hebben gemaakt richting de eredivisie’’, zegt algemeen directeur Ard de Graaf.

Cambuur was voor het uitbreken van de coronacrisis hard op weg naar een plaats bij de eerste twee, die goed was voor promotie. Negen wedstrijden voor het einde was de voorsprong op Volendam, de eerste club die daar na Cambuur en De Graafschap voor in aanmerking kwam, al elf punten. De KNVB besloot dat er geen clubs gingen promoveren en de rechter stelde de bond in het gelijk.

loading

Tot maandag zullen de Leeuwarders zeker niet in hoger beroep gaan tegen die uitspraak. ,,We gaan eerst in gesprek om te zien of we tot iets kunnen komen. We weten waar we naartoe willen, maar dat zal maandag nog wel niet met een handdruk worden bezegeld.’’ Meteen na de uitspraak van de rechter maakten De Graaf en KNVB-directeur Eric Gudde al een afspraak om met elkaar in gesprek te gaan.

Seizoenskaarten

Er wordt in Leeuwarden ook hard gewerkt aan de campagne voor de nieuwe seizoenkaarten. Die is even blijven liggen door de drukte die de club had met de rechtszaak. ,,En hoe ga je om met afgelopen seizoen? We krijgen wel signalen dat supporters willen afzien van compensatie voor de wedstrijden die niet doorgingen. Hoe meer dat doen, hoe beter voor de club. We hebben de supporters en sponsors hard nodig in deze crisis. Maar we bieden die compensatie wel aan, want daar hebben ze recht op.’’

Voor FC Utrecht heeft een gesprek met de KNVB gisteren nog niet het gewenste resultaat opgeleverd. De club hoopt nu via de UEFA alsnog een bekerfinale met als inzet een ticket voor de Europa League af te dwingen. Utrecht put hoop uit uitspraken van UEFA-voorzitter Alexander Ceferin, die vindt dat sommige competities te snel zijn afgebroken.