Mart Dijkstra (rechts) in duel met Kian Visser van Harkemase Boys.

Cambuur kan met een gerust hart een weekje vrij nemen

Mart Dijkstra (rechts) in duel met Kian Visser van Harkemase Boys. Foto: Henk Jan Dijks

Cambuur kan met een gerust hart een weekje vrij nemen. Gisteravond werd ook de tweede oefenwedstrijd in deze coronazomer in winst omgezet (4-1 op Harkemase Boys). Maar dat ging minder makkelijk dan een week geleden.

Er is altijd voldoende sentiment als Cambuur oog in oog staat met Harkemase Boys. Natuurlijk wordt de trainer van de Leeuwarders voortdurend herinnerd aan zijn glorieuze tijd op sportpark De Bosk. Henk de Jong wordt nog altijd op handen gedragen in Harkema.

Maar ook voor diverse spelers van de derde-divisionist voelt een onderonsje als een prestigeduel. Gisteravond speelde bijvoorbeeld Berwout Beimers een hoofdrol tegen de Leeuwarders, over wie gisteravond op Twitter meteen een aardige anekdote de ronde ging. Nadat Beimers in de achtste minuut vanaf links een haarscherpe voorzet het Leeuwarder strafschopgebied afleverde, was de Cambuur-defensie even in verwarring. Calvin Mac-Intosch en Alex Bangura raakten in de war van bliksemafleider Kian Visser (vorig jaar nog topscorer bij derdeklasser Leo-vardia), waarna Jhurrey Margaritha de gasten subliem op voorsprong knalde: 0-1.

Op social media meldde @Mammoet_stats dat Beimers ooit was benaderd door Cambuur. Voor het beloftenteam onder leiding van de nu succesvolle eredivisiecoach Arne Slot werd de aanvaller destijds gescout. De toen 18-jarige Beimers liet echter weten liever bij Hardegarijp te blijven dan voor 50 euro per maand in Leeuwarden te komen spelen. Inmiddels is Beimers begonnen aan zijn vierde seizoen bij Harkemase Boys.

Harkemase Boys kon gisteravond terugkijken op een puike eerste helft. Cambuur speelde in een te laag tempo amper iets klaar, Harkemase Boys stond als team als een huis. De 250 toeschouwers applaudisseerden maar twee keer, voor spaarzame momenten van Robert Mühren en Mitchel Paulissen.

Mart Dijkstra

In die eerste helft leidde Mart Dijkstra de Leeuwarder defensie. Dijkstra brak ooit door bij Harkemase Boys, werd met Cambuur kampioen in 2013 en is tegenwoordig clubloos. De Groninger wordt in augustus 30 en mag zijn conditie op peil houden bij de trainer die hij al sinds zijn juniorenjaren kent. ,,Zo’n jongen laat ik niet vallen”, aldus De Jong.

Dijkstra snakt naar een contract, maar daar wilde De Jong gisteravond niet over speculeren. De Jong: ,,Heel eerlijk? Ik heb daar nog niet eens over gesproken met Foeke Booy, onze technisch manager.” Dijkstra gaat wel met Cambuur mee op trainingskamp naar Epe, in de laatste week van juli. ,,Ik voel me hier eindelijk weer voetballer”, zei Dijkstra gisteravond. ,,Ik heb het hier weer uitstekend naar mijn zin.”

Gisteravond speelde Dijkstra geen opvallende rol. Hij werd net als negen van zijn collega’s in de pauze afgelost. Dat was al de afspraak, maar achteraf ook broodnodig om het sterke collectief uit de Wâlden klein te krijgen. ,,De opbouw ging niet goed”, aldus De Jong. ,,En er was te weinig diepgang.”

S en M

Cambuur had het dus een stuk lastiger dan vorige week tegen ONS Sneek (11-0). Van de basiself mochten na rust alleen Mühren en keeper Sonny Stevens blijven staan. Pas toen ging het lopen bij Cambuur, vooral door de tandem Issa Kallon-Robin Maulun aan de linkerkant. Het werd 4-1 (goals van Jamie Jacobs, Maulun en twee hoogstandjes van Giovanni Korte).

De meeste verse aankoop, de van Ajax gekomen Jasper ter Heide, speelde met een opvallend rugnummer: 30. Dat kon niet anders, verklaarde materiaalman Paul Jansen. ,,Hij krijgt straks gewoon nummer 2”, zei Jansen. ,,Maar we speelden vanavond nog in shirts van vorig jaar. Hij moet een M hebben, dit was een S. Het shirt met rugnummer 30 paste hem wel. De nieuwe shirts zijn onderweg.”

Coronatest

Staf en spelers gunnen zichzelf vanaf vandaag een weekje rust. Op maandag 27 juli verzamelt de selectie zich in Leeuwarden, daarna wordt afgereisd naar Epe, op de Veluwe. ,,Die maandag gaan we ons voor het eerst op corona laten testen”, aldus De Jong. ,,Dat is nog niet eerder gebeurd. Vanaf dan zal er denk ik elke week worden getest. Ik ben benieuwd. Dat wordt een dure grap. Maar nodig. Want wat gaat de KNVB doen als er straks weer corona uitbreekt?”

Lees ook | Alle duels Keuken Kampioen Divisie live op Fox Sports

De meeste van zijn spelers vieren die week vakantie in eigen land, heeft De Jong inmiddels begrepen. Slechts enkelen pakken het vliegtuig. ,,Iedereen zal voorzichtig zijn. Dat weet ik zeker. Niemand zit te wachten op corona.”

In Epe wordt de basis gelegd voor het nieuwe seizoen, aldus De Jong. Er wordt een scheidsrechtersavond georganiseerd, een feestavond en er wordt natuurlijk hard getraind. Die week wordt afgesloten met een thuiswedstrijd op vertrouwde bodem, in Leeuwarden tegen PEC Zwolle.

Wat De Jong komende week zelf gaat doen? ,,Ik heb een stedentrip gepland met mijn elfjarige zoon Steffan. We gaan drie dagen naar Rotterdam. Die heeft hij helemaal gepland, ik laat me verrassen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct