Een orkaan van emoties brak vrijdagavond los in en om het Cambuurstadion. Na vijf jaar zijn de Leeuwarders terug in de eredivisie. Het is een promotie die Cambuur door stad en land wordt gegund.

‘Voor de club, voor de stad, voor gerechtigheid’. De laatste twee woorden op het grote spandoek voor het vak waar normaalgesproken de MI-side tekeergaat bij wedstrijden van SC Cambuur, vertelden exact het gevoel dat een klein jaar geleden in elke steen van het Cambuurstadion trok. Gerechtigheid, dat is waar heel Cambuur een seizoen lang op uit was.

Dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan. Twee jaar achtereen de beste zijn, is geen vanzelfsprekendheid in voetballand. Trainer Henk de Jong wist wat hem na het dramatische einde van de vorige voetbaljaargang te doen stond. Zo snel mogelijk moest het negatieve sentiment uit het stadion worden verdreven. ,,Anders hadden we in november achtste gestaan.’’

Hij moest iets doen, wist de Drachtster. Erik Schouten herinnerde zich nog goed hoe De Jong zijn spelers weer scherp kreeg. Voor de eerste training voor het nieuwe seizoen liet De Jong een aantal papieren zien met daarop rangen en standen van het afgelopen seizoen. ,,Hij verscheurde ze. We moesten door’’, zei de aanvoerder.

Waar het gevoel van onrechtvaardigheid vooral op de burelen en bij de supporters bleef hangen, lukte het de spelers de knop om te zetten. ,,We hebben onszelf beetje bij beetje bijeen geraapt’’, zei Schouten. Dat was nodig. ,,Iedereen zat met frustraties. Mensen gingen er vanuit dat we het nog wel een keer zouden doen.’’

Dat gebeurde uiteindelijk ook. Cambuur was nog beter dan een seizoen eerder. Record na record sneuvelde in het beste seizoen in de historie van de club. En er gloren nog meer. Robert Mühren scoorde tegen Helmond Sport twee keer en bracht zijn seizoentotaal op 34. Alleen Ton Cornelissen deed dat in het seizoen 1990-91 voor NAC beter in de eerste divisie (35).

De 4-1, die Jarchinio Antonia via een been van een Brabantse verdediger binnen schoot, was het honderdste doelpunt van het seizoen. Het record van RKC (1987-’88) staat op 104. ,,Het is uniek wat we aan het doen zijn’’, zei Schouten. ,,Dit was het beste antwoord dat we konden geven na alles wat er is gebeurd.’’

Nog nooit werd een promotie met zoveel emotie omgeven. Zowel in als buiten het stadion. ,,Dit was opgekropte emotie’’, zei De Jong, die meteen na het eindsignaal zelf ook even emotioneel was.

Op het veld renden de spelers na het laatste fluitsignaal het veld in, aan de zijlijn vielen de staf en de directie elkaar in de armen. ,,Heel apart zo zonder publiek’’, zei De Jong. Van buiten het stadion klonk gezang en de knallen van een indrukwekkend vuurwerk. Twee seizoenen was Cambuur de beste in de eerste divisie en na lang wachten was er eindelijk de beloning. Het voelt bij Cambuur alsof het seizoen al 63 wedstrijden duurt.

Vanzelf kwam het vrijdagavond niet. Helmond Sport, dan nog hoopt op de play-offs via de laatste periode, nam halverwege de eerste helft brutaal de leiding. Nog voor de pauze bogen Mühren en Issa kallon die achterstand om in een voorsprong. Na de pauze klaarden Mühren en Antonia (met hulp) de klus.

Promotie, dat was waar Cambuur een jaar geleden al recht op had. Ook toen de KNVB vanwege corona een streep door de competitie zette, was vriend en vijand het er over eens dat de beste ploeg van de eerste divisie recht had een ticket naar de eredivisie.

Het kwam niet naar Leeuwarden, maar bleef liggen in een bureaula in Zeist. Het verhaal is nagenoeg bekend. Na een stemming waarbij zestien clubs voor promotie en degradatie stemden, negen clubs tegen waren en negen zich onthielden van stemming, trok de KNVB de conclusie dat er geen draagvlak was voor promotie.

De woede was voelbaar. Nog altijd spreekt algemeen directeur Ard de Graaf van een waanzinnige beslissing. Eentje die aan alle grenzen van sportiviteit voorbij gaat. De directie vocht voor de club, maakte tevergeefs de gang naar de rechtbank, maar bleef uiteindelijk niet hangen in woede en verdriet.

Voor de start van het seizoen zetten ook zij een streep onder het seizoen. Niet meer zeiken, niet zielig meer doen, maar voetballen. Technisch manager Foeke Booy slaagde erin de sterkhouders te behouden. Het gevoel dat er nog iets opgehaald moest worden wat de club ten onrechte was ontnomen, deed de rest.

Apetrots keek Booy toe hoe de spelers en staf op het bordes het welverdiende feestje vierden. ,,Ongelooflijk. Het was een heel ander seizoen, want we waren de favoriet vanaf de eerste wedstrijd. Dat doet wat met een team. Het is gerechtigheid dat we het zo afsluiten. De afloop van vorig seizoen geeft deze promotie een extra lading. Het kon dus nog beter. Dat geeft zoveel voldoening. En nu de schaal, want die is ook van ons.’’

Die komt naar Leeuwarden, daar is De Jong van overtuigd. De trainer beloofde de supporters op het plein nog meer feestjes als ze naar huis zouden gaan. Tegelijkertijd was hij al bezig met volgend seizoen. ,,Mooi dit, want nu kunnen we door. Volgend jaar de derby tegen SC Heerenveen van mijn maatje Johnny Jansen.’’ De Jong had er vrijdag al zin in. De eredivisie weet het: Cambuur komt eraan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Promotie Cambuur
Cambuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct