Cambuur heeft het lastig tegen hekkensluiter, maar wint wel

Ragnar Oratmangoen schiet Cambuur al vroeg op voorsprong. Foto: Henk Jan Dijks

FC Den Bosch tegen SC Cambuur was het duel tussen de hekkensluiter en de koploper, maar lang had die laatste het vrijdagavond lastig. In deze fase van het seizoen tellen echter alleen de punten en Cambuur pakte er door de 3-5 zege weer drie.

Trainer Henk de Jong herinnerde zich het duel tussen de beide ploegen in Leeuwarden nog goed. Cambuur had het in november lang moeilijk tegen de fris voetballende Brabanders en nam pas na een dik uur spelen de leiding. ,,Ik vind Den Bosch ook niet spelen als een hekkensluiter’’, zei De Jong daags voor het duel in Den Bosch.

Niets leek er aanvankelijk op dat Cambuur een lastige avond tegemoet ging. Al na vier minuten stond de 0-1 op het scorebord, nadat doelman Wouter van der Steen zich verkeek op een schot van Ragnar Oratmangoen. Halverwege de eerste helft verdubbelde Robert Mühren vanaf de strafschopstip de score nadat Issa Kallon was gevloerd. Het was Mührens 32ste doelpunt en er was geen vuiltje aan de lucht.

Gelijkspel

Toch stond er bij de rust een 2-2 tussenstand op het scorebord. Bij de eerste waarschuwing kwam Cambuur nog met de schrik vrij. Romano Postema mikte de bal oog in oog met doelman Sonny Stevens naast. Zes minuten later was het dezelfde Postema die wel raak schoot. Op slag van rust promoveerde Dhoraso Moreo Klas een voorzet van Postema tot de gelijkmaker.

Daarvoor had Cambuur de wedstrijd al in het slot moeten gooien. Ragnar Oratmangoen ging oog in oog met Van der Steen voor eigen succes, waar een breedtepass op Jarchinio Antonia op zeker een doelpunt had opgeleverd. Nu kon Van der Steen het stiftje van Oratmangoen eenvoudig pareren.

Er zal net als afgelopen maandag, toen Cambuur een slechte eerste helft speelde tegen Excelsior, even stevig zijn gesproken in de rust. Cambuur kwam furieus uit de startblokken en binnen een halve minuut zette Michael Breij de Leeuwarders wederom op voorsprong.

Kansen

Robert Mühren kreeg daarna twee keer de kans op een ruimere voorsprong, maar zijn eerste inzet ging hoog over en de tweede werd geblokt. Ook de twee schietkansen van Breij leverden geen doelpunt op. Daardoor bleef het spannend, omdat Den Bosch brutaal de aanval bleef zoeken.

Een kwartier voor tijd kreeg Den Bosch loon naar werken. Oud-Heerenveenspeler Jizz Hornkamp schoot de 3-3 binnen, waarna Cambuur weer opnieuw kon beginnen.

Henk de Jong bracht verse aanvallers binnen de lijnen en dat leverde een paar minuten na de gelijkmaker wederom de voorsprong op. Invaller Nick Doodeman kopte de vrije trap van Mees Hoedemakers langs Van der Steen.

Nog was de wedstrijd niet gespeeld. De hekkensluiter had niets te verliezen en bleef jagen op een goed resultaat. De ploeg van oud-Cambuurspeler Jack de Gier was nog een paar keer gevaarlijk, maar Cambuur sleepte de overwinning over de streep. In de blessuretijd zorgde Oratmangoen met zijn tweede doelpunt van de avond voor de bevrijdende 3-5.

Almere City verloor eerder op de dag twee punten, door in het restant tot Roda JC niet tot scoren te komen (0-0). Maandag speelt de nummer drie nog tegen Telstar. Nummer twee De Graafschap komt zondag in actie tegen Go Ahead Eagles. De voorsprong van de Cambuur op de naaste achtervolgers bedraagt 12 en 13 punten.

Lees hier het liveblog van deze wedstrijd terug

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur