Robert Mühren schiet bij zijn eerste kans Cambuur op voorsprong. FOTO HENK JAN DIJKS

Cambuur begroet de eerste prijs met vuurwerk

Robert Mühren schiet bij zijn eerste kans Cambuur op voorsprong. FOTO HENK JAN DIJKS

De spelers van Cambuur lieten zich gisteravond op het balkonnetje boven de hoofdingang toejuichen. De eerste periode is zo goed als binnen.

Een oorverdovend vuurwerk barstte vijf minuten voor het einde van de wedstrijd tegen Roda JC los buiten het stadion van Cambuur. Doke Schmidt kon er wel van genieten. ,,Ik koop de laatste jaren geen vuurwerk meer, maar een mooi potje kan ik wel waarderen. Al schrok ik wel van de eerste knal.’’

Die knal leidde een spontaan feestje in. ,,De betrokkenheid van de supporters is prachtig’’, vond Schmidt. Dinsdagavond werden de spelers eerst met vuurwerk de stad uit begeleid en na de zege op NAC op dezelfde wijze ook weer onthaald.

Diezelfde fans namen een voorschot op de eerste prijs van het seizoen. In theorie kan De Graafschap de eerste periodetitel nog afpakken, maar daarvoor hebben de Doetinchemmers wel een wonder nodig. Het inhaalduel met NAC moet met achttien doelpunten verschil gewonnen worden.

Dat gaat niet gebeuren, zoveel is wel duidelijk. ,,Het is niet officieel, maar de periode lijkt wel binnen’’, zei Schmidt. Voor de club is het belangrijk, want met de periodetitel vloeit er een bedrag van 60.000 euro in de clubkas. Een welkome bonus in financieel onzekere tijden. ,,Coronageld’’, zei De Jong. ,,Daar kunnen we de testen van betalen.’’

Een periodetitel is mooi, maar het is niet de prijs die Cambuur wil. De titel, daar gaat het dit seizoen om. ,,Daarom is het mooi dat we de lijn van vorig seizoen weer te pakken hebben’’, concludeerde Schmidt. Toevalligerwijs heroverde de rechtsback in het uitduel bij Helmond Sport zijn basisplaats. De tweede helft in Helmond betekende de ommekeer. Daar keerde de vorm van vorig seizoen terug.

Tegen Roda JC had Cambuur tien minuten nodig om een antwoord te vinden op de offensieve intenties van de Limburgers. De eerste schoten waren op het doel van Sonny Stevens, die bekwaam redde. ,,Het was even zoeken’’, erkende De Jong. ,,Ze zetten ons goed onder druk.’’ Toen zijn manschappen het antwoord hadden gevonden, was het meteen raak ook.

Een pass van Schmidt op Mitchel Paulissen leidde de 1-0 in. Met een beetje geluk rolde de bal van Paulissen, die een kwartier voor tijd zijn tweede gele kaart kreeg, voor de voeten van Robert Mühren. De spits aarzelde geen moment en ramde in de twaalfde minuut raak.

Het was niet zoals drie dagen eerder tegen NAC, toen Cambuur volledige controle had. ,,Maar we hadden achterin niet het idee dat we veel gingen weggeven’’, zei Schmidt, die tien minuten voor de rust met een felle tackle ook aan de basis van de 2-0 stond. ,,Ik won de bal en het was geen overtreding’’, concludeerde Schmidt.

Door zijn ingreep halverwege de helft van de tegenstander belandde de bal wederom voor de voeten van Mühren. Die behield het overzicht en stelde Giovanni Korte in staat zijn vijfde doelpunt in drie wedstrijden te maken. ,,Die maakte hij lekker af’’, vond Schmidt.

Cambuur speelde een gewonnen wedstrijd. Mühren raakte voor rust nog een keer de paal, maar een minuut na de pauze was het duel gespeeld. Jarchinio Antonia strafte een fout in de verdediging af. Roda JC probeerde het daarna nog wel, maar ook tegen tien man lukte het niet om het Leeuwarder doel te vinden.

Omdat De Graafschap in de slotseconden de winst nog pakte tegen Jong PSV is de periodetitel officieel nog niet binnen, maar reden voor een feestje was het wel. De Jong liet zijn spelers even het bordes op gaan, de honderd tot tweehonderd fans op het plein voor het stadion lieten hun blijdschap de vrije loop.

Het was een weloverwogen besluit om in coronatijd toch even het gezicht te laten zien. ,,Even hossen en daarna gingen ze naar huis. Keurig’’, vond De Jong. Niet komen opdagen zou kunnen betekenen dat de supporters waren blijven hangen. Na de ellendige afloop van het vorige seizoen moesten ze hun emoties even kwijt.

De periode is wel binnen, wist de trainer. ,,We hebben goede zaken gedaan.’’ Na negen wedstrijden is Cambuur koploper. Er werden slechts vijf puntjes verspeeld. ,,We zijn goed gestart. Daar ben ik best wel trots op.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct