Oudehaske-trainer Tjalling Bergstra wordt omringd door ex-Heerenveense Boys-spelers Soufian Ihijji (links) en Rick Mulder. FOTO HENK JAN DIJKS

'Calimero' de favoriet voor bekerderby

Oudehaske-trainer Tjalling Bergstra wordt omringd door ex-Heerenveense Boys-spelers Soufian Ihijji (links) en Rick Mulder. FOTO HENK JAN DIJKS

Nadat Oudehaske zich eenvoudig door de groepsfase van de beker speelde, is het zaterdag tijd voor de eerste knock-outronde. Saillant: een derby tegen Heerenveense Boys.

Vorig seizoen vond Oudehaske zijn Waterloo in de KNVB-beker pas in de kwartfinale, tegen Waterpoort Boys. De zaterdagclub ziet zichzelf daarom als een cupfighter. Tjalling Bergstra (39), trainer van de koploper in 3A, kijkt derhalve reikhalzend uit naar de burenruzie met Heerenveense Boys.

,,Dit bekerduel staat sinds de loting met rood omcirkeld. Niet alleen bij mij, de spelers hoef je ook niet extra te motiveren”, vertelt Bergstra. De groepswedstrijden werden met uitslagen als 8-2 (tegen Creil) en 5-1 (tegen Espel) gezien als oefenduels. Maar nu de knock-outfase daar is, gaat het om het echte werk.

Bekerderby

In Oudehaske leeft het bekerduel enorm. De oefenmeester verwacht dan ook veel publiek. ,,Het voetbal staat in het weekeinde centraal in het dorp. Helemaal met derby’s als deze. Er zullen zeker ook toeschouwers vanuit Heerenveen komen, onder andere met de fiets. Het is maar twintig minuten rijden. Dorpelingen bellen hier naar oma om te melden dat ze wat later op de koffie komen, omdat Oudehaske speelt.”

Voor Soufian Ihijji (26) en Rick Mulder (19) is het een extra bijzonder duel. Beide spelers hebben een verleden bij de tegenstander van zaterdag. ,,Ik heb er vanaf de F’jes tot aan het tweede elftal gespeeld. Ze vonden me kennelijk niet goed genoeg voor het eerste. Maar nu staan we met Oudehaske boven hen in de competitie”, grijnst Ihijji.

Terug bij Oudehaske

Mulder is wel begonnen bij Oudehaske, maar stapte tijdelijk over naar Heerenveense Boys. ,,In de D’tjes en C’tjes heb ik bij de Boys gespeeld. De lichting waarin ik bij Oudehaske zat, vond ik niet goed genoeg. Toen heb ik besloten van club te veranderen. Op een gegeven moment had ik het in Heerenveen niet meer naar mijn zin. Ik kon niet op mijn eigen plekje in de aanval spelen. Toen ik tweedejaars C-junior was, ben ik weer teruggekeerd naar Oudehaske. En sinds het seizoen 2014-2015 zit ik bij het eerste.”

De rechtsbuiten kan niet wachten. ,,Dan word ik zaterdag wakker en ben ik al rond acht à negen uur op de club als we zelf om half drie spelen. Ga ik wedstrijden van andere teams kijken”, vertelt Mulder enthousiast.

Groot versus klein

Duels tussen Heerenveense Boys en Oudehaske hebben volgens trainer Bergstra het Calimero-effect. ,,Het is toch het grote Heerenveen tegen het nietige Oudehaske. Maar dat hebben we aardig weten om te draaien.”

,,De laatste drie wedstrijden wonnen we steeds met 2-1”, zet middenvelder Ihijji de woorden van zijn trainer kracht bij. Dan lachend: ,,Bij Unibet kan 2-1 invullen zaterdag dus lonen. Ze zullen gebrand zijn om van ons te winnen. Maar dat laten we niet gebeuren. Voor de verlenging willen we het afmaken.”

Droomscenario

Het winnen van de beker is de kortste route naar Europa, aangezien deelname aan het grote KNVB-bekertoernooi de extra prijs is. Maar van dat droomscenario wil Bergstra niets weten. ,,Vorig jaar kwamen we tot de kwartfinale. Daar teken ik zo weer voor, maar je komt later ploegen tegen die gewoon veel hoger spelen en beter zijn dan wij. Bekerwinst is dan ook een utopie. Maar we willen zo ver mogelijk komen.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct