Braal toch bestraft: Donar verliest reglementair van Aris

Donar-coach Erik Braal. Foto Jan Kanning

De basketballers van Donar zijn de klos. Hoewel de landskampioen gisteren met 58-84 bij Aris Leeuwarden won, had coach Erik Braal op een gegeven moment vijf buitenlanders op het veld staan. Omdat Braal die fout voor de tweede keer maakte, heeft demissionaire bestuur van de Dutch Basketball League (DBL) de uitslag omgezet in een reglementaire 20-0 overwinning voor Aris.

In de eredivisie mogen per team maximaal vier niet-Nederlanders gelijktijdig in actie komen. Braal ging eind vorige maand ook al in de fout in de gewonnen thuiswedstrijd tegen Weert (76-49). Destijds kreeg de Groningse club een waarschuwing van de DBL.

,,Het demissionaire bestuur betreurt het zeer dat Donar de regel een tweede keer heeft overtreden voor de komende vergadering”, aldus Ramses Braakman, waarnemend voorzitter van de DBL. ,,Wij hadden er alle vertrouwen in dat Donar de regel na de eerste misser niet meer zou overtreden. Zeker niet voor de komende ledenvergadering hierover.”

Gedwongen besluit

Braakman vervolgde: „We zijn door Donar hierdoor gedwongen nu dit besluit te nemen in lijn met het sanctievoorstel. De regel is er. De tweede overtreding ook. Het is geheel de verantwoordelijkheid van Donar en coach Braal dat het DBL-bestuur ongewenst in deze situatie is gebracht. Wij achten het daarom als ónze verantwoordelijkheid om dit besluit te nemen.”

Donar heeft bij de ledenvergadering van de DBL op woensdag 29 november de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de straf.