Om de coronatijd door te komen, publiceert Voetbal International de laatste weken verhalen over cultvoetballers. Stuk voor stuk kleurrijke figuren die op de een of andere manier altijd maling hebben gehad aan wat hun omgeving van ze denkt. De heren vertellen ongegeneerd over wat ze vroeger naast het voetballen allemaal flikten. En met wie. En hoe vaak.

Het doet me terugverlangen naar een tijd die niet meer bestaat. In elke sport, of het nu voetbal, wielrennen, schaatsen of kaatsen is, zijn de jongens en meisjes tegenwoordig zo vreselijk braaf. Ze lijken ook allemaal zo op elkaar.

Waar vang je als verslaggever nou nog een verhaal op van een sporter die eerlijk opbiecht dat hij zich na elke wedstrijd vol laat lopen en daarbij lak heeft aan een hijgerig meelezende perschef, die wil dat de passage wordt geschrapt? Is met Wim Suurbier dan echt de laatste voetballer heengegaan die zijn geslachtsdeel in de kom soep van een ploeggenoot hing?

Iets minder plat mag ook, als het maar eigenzinnig is. Zo zat ik nog niet eens zo lang geleden bij Henk Veerman thuis. De Volendamse spits was net gecontracteerd door SC Heerenveen. Hij zette een verse tompouce voor me neer en nam er zelf ook eentje. Henk kwam net van de amateurs, hij had als huisschilder gewerkt. Nu had hij zin in een gebakje en dus had hij zijn vriendin naar de warme bakker gestuurd. Wat wist hij nou van vetpercentages, lactaten, voedingswaardes en meer van die gekkigheid?

In elke sport zijn de jongens en meisjes tegenwoordig zo vreselijk braaf

Ach, kijk die lieve kaatstoppers van tegenwoordig nou toch eens. Ze vormen teams, krijgen er sponsoren bij, werken keurig elke week hun trainingen af en zorgen dat ze op tijd naar bed gaan. Er is geen morsig type, geen schurend sujet meer bij.

Ik zou zo graag weer eens tegenover een kaatser willen zitten die me vertelt dat de politie achter hem aanzat, dat hij een weiland invluchtte en dat de agenten daarop hun pistolen trokken en in de lucht schoten. En dat hij later de PC won. Is allemaal gebeurd.

Maar helaas, voorlopig moeten we al blij zijn dat er überhaupt wordt gesport. Een kaatsjaar waarin de agenda pas op het allerlaatste moment wordt ingevuld, dat vinden we tegenwoordig al heel erg Rock and Roll .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct