Bosz mag nu top aantrekkelijk laten spelen

Zelfbewust, welbespraakt, eigenwijs en misschien een tikkeltje arrogant. Peter Bosz, de nieuwe trainer van Ajax, weet in ieder geval wat hij wil. De opvolger van Frank de Boer staat voor het aanvallende voetbal waar de achterban van de club zo naar verlangt. Vooral daarom krijgt hij een kans bij de 33-voudig kampioen uit Amsterdam.

Toen Jordi Cruijff in januari weer op zoek moest naar een hoofdtrainer voor Maccabi Tel Aviv had hij eigenlijk maar één favoriet. Tot zijn blijdschap wist de technisch directeur van de club uit Israël Bosz te overtuigen. Want de manier waarop de achtvoudig international dacht over voetbal, sloot wel een beetje aan op de visie van zijn beroemde vader.

De nu 52-jarige Bosz maakte met Heracles en Vitesse naam met verzorgd en aantrekkelijk voetbal. Hij wilde vooral aanvallen en domineren. Liever met 3-2 winnen, dan met 1-0. Prijzen leverde dat niet op, al stond hij in 2013 halverwege de competitie met Vitesse wel even bovenaan in de eredivisie. De club uit Arnhem presteerde in de tweede helft van het afgelopen seizoen beduidend slechter na het vertrek van de coach naar Maccabi Tel Aviv.

Bosz startte zijn trainersloopbaan bij AGOVV met wie hij amateurkampioen van Nederland werd. Hij degradeerde met De Graafschap uit de eredivisie en promoveerde met Heracles naar het hoogste niveau. Bosz was ook technisch directeur van Feyenoord toen de club ondanks de terugkeer van Roy Makaay, Giovanni van Bronckhorst, Kevin Hofland en Tim de Cler maar geen kampioen van Nederland werd. Hij verklaarde zich solidair met trainer Gertjan Verbeek toen die in 2009 bij de club uit Rotterdam moest vertrekken. Als voetballer beleefde de geboren Apeldoorner zijn hoogtepunt bij Feyenoord, met een landstitel en drie nationale bekers.

Zijn verleden bij de concurrent uit Rotterdam maakt hem vooralsnog niet populair bij de meest fanatieke supporters van Ajax. Toen de geruchten over zijn komst vorige week sterker en sterker werden, zeiden zij overtuigend 'Nee tegen Peter B.' Bosz zal goed moeten presteren om ook bij hen een beetje krediet te winnen.

Bij Ajax is het vaak onrustig. Zeker voor iemand met geen verleden bij die vereniging kan het daar lastig werken zijn. Vraag maar aan Martin Jol, die nooit echt goed wist te aarden in Amsterdam. Bosz mag nu laten zien dat hij zijn visie ook succesvol kan projecteren bij een topclub die aantrekkelijk voetbal aan goede resultaten wil koppelen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement