Bondscoach Koeman begrijpt dat EK is uitgesteld

Bondscoach Koeman begrijpt dat EK is uitgesteld ANP

Bondscoach Ronald Koeman van het Nederlands elftal begrijpt dat het EK naar de zomer van 2021 is verplaatst. "Het is natuurlijk een zeer vervelend bericht, maar we begrijpen de keuze die is gemaakt", luidt zijn eerste reactie.

"In de ontwikkelingen van de afgelopen periode verrast de beslissing ons niet", vervolgt Koeman. "Wat voorop staat is de gezondheid van mensen en het indammen van de verspreiding van het coronavirus. Natuurlijk had ik liever een EK gespeeld deze zomer, maar we moeten realistisch zijn en ons erbij neerleggen. De komende periode gaan we nadenken hoe we ons kunnen voorbereiden op het moment dat internationale voetbalcompetities weer worden opgestart."

Toernooidirecteur Gijs de Jong van de KNVB is verantwoordelijk voor de vier wedstrijden van EURO 2020 in Nederland. Een projectgroep waarin de gemeente Amsterdam, de Johan Cruijff ArenA, Schiphol en de KNVB samenwerken, is al bijna twee jaar bezig met de voorbereidingen op het toernooi. "Er is door heel Europa door heel veel mensen hard gewerkt aan EURO 2020", reageert hij. "We betreuren het zeer dat we door een indrukwekkend geval van overmacht het EK moeten verplaatsen. Het is wat het is. Maar als straks de situatie op het gebied van de volksgezondheid in Europa weer normaal is, pakken we de draad op en gaan gestaag verder.’’

Eric Gudde, directeur betaald voetbal, noemt het uitstellen van het EK "een volkomen logische beslissing.' "In Nederland is bekend dat de competities in elk geval tot en met 6 april platliggen en er niet collectief getraind kan worden. In sommige Europese landen zijn topspelers zelfs in quarantaine of besmet met het virus. Sport is op z’n best als alle deelnemers op hun sterkst aan de start kunnen verschijnen en zich dus met hun nationale team gezamenlijk kunnen voorbereiden. Dat is waar we als liefhebbers naar uitkijken, maar dat zat er voor veel gevallen nu al niet meer in voor de geplande start over twaalf weken."

home
net-binnen
menu