Bondscoach IJsland wil feestdag verplaatsen

Op 17 juni viert IJsland ieder jaar de onafhankelijkheid. Maar als het aan bondscoach Heimir Hallgrimsson ligt, wordt de nationale feestdag voortaan op 22 juni gehouden. De voetballers van het eiland met amper 335.000 inwoners plaatsten zich op die dag voor de achtste finales van het EK. ,,Ik denk dat we de datum van onze nationale feestdag moeten veranderen, zoveel betekent dit voor ons land'', zei Hallgrimsson woensdag na de historische zege op Oostenrijk (2-1).

Hallgrimsson, in het dagelijks leven als tandarts werkzaam op IJsland, deelt het bondscoachschap met Lars Lagerbäck. De gelouterde Zweed is bezig aan zijn laatste kunstje. Inwoners van IJsland willen de 67-jarige Zweed uitroepen tot president van hun land, na de vele successen die hij heeft geboekt met de voetbalploeg.

Lagerbäck laat de eilandbewoners dromen van meer succes. ,,Als bondscoach van Zweden heb ik vijf of zes keer tegen Engeland gespeeld en nooit verloren'', zei hij over de aanstaande opponent in de achtste finale. ,,Natuurlijk is Engeland favoriet, maar we gaan proberen mijn ongeslagen status in stand te houden.''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement