De ene club voelt zich benadeeld, bij de andere vereniging werd een gat in de lucht gesprongen. De zogeheten horizontaal overstappen-regeling van de KNVB zorgt voor opschudding in het Friese amateurvoetbal.

De KNVB maakte onlangs via een persbericht bekend dat amateurclubs na volgend seizoen met hun eerste elftal ‘horizontaal’ mogen overstappen van speeldag. Dat betekent dat een vereniging die op zondag in de eerste klasse uitkomt, vanaf het seizoen 2022-2023 ook op zaterdag in de eerste klasse mag beginnen. Voorheen moesten clubs die van speeldag wisselden zich vanuit de vijfde klasse omhoog zien te knokken.

Voor Michel Rietman, voorzitter van Sneek Wit Zwart, kwam het bericht als een donderslag bij heldere hemel. ,,Het voelde als een bom die net voor Bevrijdingsdag werd gedropt.”

Gepiepeld

De Snekers besloten namelijk onlangs om al na komende zomer te stoppen met prestatievoetbal op zondag. Waar het zondagelftal in de top van de eerste klasse meedeed, komt het zaterdagelftal twee klassen lager uit. ,,Hadden we dit in januari geweten, dan hadden we andere beslissingen kunnen nemen”, aldus Rietman. ,,We hadden in ieder geval de optie gehad.”

Het steekt Rietman dat niemand van de KNVB op het idee kwam om het SWZ- bestuur te informeren. De bond en de in 1910 opgerichte Sneker vereniging (het zondagelftal werd in 1970 algeheel amateurkampioen van Nederland) zijn inmiddels in gesprek. Rietman: ,,Je voelt je gepiepeld, omdat ze bij de KNVB op de hoogte waren van onze plannen om helemaal te stoppen met prestatief zondagvoetbal.’’

,,Let wel, we staan achter onze beslissing en zijn er trots op hoe wij als vereniging hebben gehandeld. De timing van de KNVB was alleen uiterst ongelukkig en daar houden wij een bittere nasmaak aan over. Wat mij betreft wordt bij de bond eens kritisch op het eigen handelen gereflecteerd.”

Voor de Snekers is het geen optie om nog een jaar in de eerste klasse op zondag te voetballen en vervolgens de overstap te maken. ,,De selectie is al rond en de nieuwe trainer is inmiddels aangesteld”, bevestigt Rietman.

Tegemoetkoming

Hij heeft stille hoop op een tegemoetkoming van de KNVB. In welke vorm laat hij in het midden, maar het laat zich raden dat Sneek Wit Zwart komend seizoen op zaterdag graag in de tweede klasse wenst te beginnen in plaats van in de derde klasse.

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, begrijpt de frustratie van Rietman. ,,We zijn in gesprek met Sneek Wit Zwart en komen er zo snel mogelijk op terug. Ik wil echter geen verwachtingen scheppen.”

De in Heerenveen woonachtige Van der Zee zegt dat landelijk ruim honderd clubs overwegen om van de nieuwe regeling gebruik te maken. Na de zomer beginnen de competities met dezelfde indeling als afgelopen seizoen, tenzij er na intensief overleg anders wordt besloten.

‘Emoties zijn we gewend’

,,We zijn een praktische bond”, aldus Van der Zee. ,,Emoties zijn we gewend en Sneek Wit Zwart moet in het slechtste geval nog een jaar overbruggen. Overstappen moet ook geen sportief uitgangspunt zijn, maar een beleidsmatige beslissing. Ik ken bovendien ergere gevallen.”

Zo hield hoofdklasser MSC uit Meppel het in 2020 voor gezien op zondag om dit seizoen een herstart in de vijfde klasse zaterdag te maken.

Een rondje langs Friese zondagsclubs levert vooral positieve reacties op. Zo werd de regeling bij VV Heerenveen met gejuich ontvangen. Net als Sneek Wit Zwart maakte Heerenveen tijdens de coronaperiode bekend in de zomer te stoppen met prestatievoetbal op zondag. Na het persbericht van de KNVB besloot de eersteklasser direct om er nog een seizoen op zondag aan vast te knopen om pas daarna horizontaal over te stappen.

Heerenveen tevreden

,,We sprongen een gat in de lucht toen we het hoorden”, vertelt voorzitter Bernier Hoekstra. ,,We waren al bezig met het opzetten van een Onder 23 team om talent voor de club te behouden. Onze trainer Niklas Tarvajärvi zou daar mee aan de slag gaan. Een paar oudere spelers wilden vertrekken, omdat zij niet op zaterdag in de vijfde klasse wilden spelen.”

Dat zaterdagelftal werd in 2017 opgericht om in te spelen op de wens van jeugdleden. ,,Met de Onder 23 gaan we wel van start, maar Niklas en de meeste spelers blijven nog een jaartje om daarna de overstap naar de eerste klasse zaterdag te maken.”

Handhaving is komend seizoen dus het doel voor het zondagse vlaggenschip, terwijl de eerste selectie op zaterdag na de zomer slechts voor de eer voetbalt. ,,Uiteindelijk is het voor de vereniging als geheel beter”, vindt Hoekstra. ,,Het talent blijft behouden en op zaterdag spelen we tegen veel clubs uit de regio. Dat zorgt voor een volle kantine.”

GAVC maakte deze week zijn interesse in een horizontale overstap bekend en ook LAC Frisia 1883 uit Leeuwarden heeft er wel oren naar. De zondagclubs hebben voor komend seizoen moeite om volwaardige selecties samen te stellen voor de tweede klasse.

Het twee jaar geleden opgerichte zaterdagelftal van Frisia speelt in de vijfde klasse. ,,Veel talentvolle jeugdspelers kozen voor zondag vanwege het niveau, niet vanwege de speeldag”, laat voorzitter Martijn Hoekstra weten. ,,Het gros voetbalt liever op zaterdag en dan het liefst zo hoog mogelijk. Onze intentie is om na het seizoen 2021-2022 van de regeling gebruik te maken.”

Voordelen

Atte Haagsma van FVC, dat net als Frisia, Sneek Wit Zwart en Heerenveen inmiddels ook over een zaterdagelftal (vijfde klasse) beschikt, beschouwt horizontaal overstappen eveneens als serieuze optie voor zijn club. ,,Uiteindelijk moeten de leden beslissen, maar je moet je afvragen hoe lang het zondagvoetbal nog zal bestaan. Deze regeling biedt veel voordelen, zoals de geweldige derby’s die in de eerste klasse zaterdag op het programma zullen staan.”

Twee zondagclubs die er momenteel niet over peinzen om naar de zaterdag te verkassen, zijn eersteklasser Jubbega en tweedeklasser LSC 1890 uit Sneek. ,,It is by ús gjin punt fan diskusje”, zegt Jurjen Varwijk, vice-voorzitter van Jubbega. ,,It is wol in neidiel dat in protte Fryske clubs op snein ferdwine.”

Dat laatste beaamt LSC-voorzitter Henk Douwsma. ,,We floreren nu op zondag, maar we zijn niet blind voor de ontwikkelingen.”

Douwsma en Varwijk zien de oplossing op langere termijn in het weekendvoetbal. Dat is een idee van MSC-voorzitter Arjen Jonkers waarbij zaterdag- en zondagclubs in dezelfde competitie uitkomen. ,,Wat mij betreft gaat de KNVB daarmee aan de slag”, vindt Douwsma.

Varwijk sluit zich bij hem aan: ,,Wykeinfuotbal soe foar ús dé oplossing wêze, want Jubbega bliuwt in sneinsclub. Wy binne in doarp fan arbeiders en dy wurkje op sneon.”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct