Bijzondere PC voor vader en zoon

25 jaar nadat zijn vader Thomas als PC-koning van It Sjûkelan stapte, maakte Stefan van der Meer op achttienjarige leeftijd zijn debuut op het heilige kaatsgras.

„Der hie mear foar ús ynsitten. Wy stienen 3-3 en 6-0 foar en hienen doe it earst pakke moatten.’’ Luttele minuten na de verloren eerste omloop (5-4 en 6-4 tegen Auke Boomsma c.s.) staat Stefan van der Meer hardop te balen. De achterinse had sterk het gevoel dat de tweede omloop een haalbare kaart was geweest voor hem en zijn maten Paul Dijkstra (18) en Gabe-Jan van Popta (17).

Debuut

Ondanks het verlies kon het jeugdige trio terugkijken op een veelbelovend PC-debuut. „Ik hie der echt sin oan, mar ik wie al wat senuweftich. Yn it begjin fan 'e partij sloech ik trije ballen bûten. Nei in muoisume start begûnen wy te keatsen’’, aldus Stefan van der Meer, die vorig jaar voor Baard nog een derde prijs pakte op de Freulepartij in Wommels.

Thomas van der Meer had het PC-debuut van zoon Stefan vol trots aanschouwd. Voor het eerst sinds jaren ging de PC-koning van 1993 's ochtends weer met kriebels in zijn buik naar It Sjûkelân. „Ik ha fannacht minder sliept as oars.’’ Na zijn actieve kaatscarrière won Thomas van der Meer als coach nog vier keer de belangrijkste partij van het jaar. Gisteren was hij enkel en alleen als toeschouwer aanwezig. „Ik train dy jonges wol hear. Mar Stefan woe my hjoed net as coach ha, dat is dan dochs te eigen.’’ Het jeugdige drietal werd begeleid door gelegenheidscoach Johan van der Meulen.

Spanning

Voor Thomas van der Meer kwamen verleden en heden gisteren samen op It Sjûkelân. De topkaatser van weleer werd door talloze kaatsliefhebbers herinnerd aan zijn successen van begin jaren negentig. „In soad minsken witte noch dat Erik Seerden, Rinse Bleeker en ik trije kear op rige de PC wûn ha. Ik fyn it tige bysûnder dat ús Stefan hjir 25 jier nei myn keningstitel syn debút makket.’’

Terwijl Stefan op het veld de zenuwen gedurende de partij van zich af kaatste, nam de spanning bij Thomas van der Meer alleen mar toe. „Kinst better op it fjild stean as derneist’’, aldus senior, die in 1987 ook op achttienjarige leeftijd debuteerde op de PC. Wat dat betreft is Stefan dus alvast in de voetsporen van zijn vader getreden. De toekomst moet uitwijzen of voor hem dezelfde grote successen zijn weggelegd. „Stefan is in tûke keatser, mar de power ûnbrekt no noch.’’ De ambitieuze Stefan van der Meer is vastbesloten ooit ook om de prijzen te gaan kaatsen. „Dit smakket nei mear.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement