Edgar van IJs (links) wordt als tijdelijke keeper van Warga 1 nu als verlengstuk van trainer Wim de Ron (rechts) gezien. FOTO HENK JAN DIJKS

Bij VV Warga bouwen ze aan een stabiele dorpsploeg

Edgar van IJs (links) wordt als tijdelijke keeper van Warga 1 nu als verlengstuk van trainer Wim de Ron (rechts) gezien. FOTO HENK JAN DIJKS

Het is herfst en bij VV Warga regent het tegentreffers. 29 na vijf duels en slechts een wedstrijdpunt. Maar van negativisme is bij trainer en oud-prof Wim de Ron geen sprake.

De seizoensstart van Warga is allerminst voortvarend te noemen. Maar dat komt voor de 48-jarige trainer Wim de Ron niet als donderslag bij heldere hemel. De selectie is simpelweg nog te jong voor de derde klasse, vindt hij. ,,Er zijn vorig jaar vier ervaren spelers gestopt en daar is niemand voor teruggekomen. We hebben spelers in de selectie van vijftien, zestien jaar.”

Voetballende ploegen

Voor de ontwikkeling van de jonge ploeg was het mooi meegenomen dat het muntje vorig seizoen tijdens de nacompetitie de goede kant opviel. Warga wist zich via strafschoppen te handhaven, ten koste van Surhuisterveen. ,,De vierde klasse is toch meer vechtvoetbal, in de derde klasse kom je meer ploegen tegen die willen voetballen”, aldus de oud-doelman van onder meer Cambuur en PSV. ,,Net als wij. Natuurlijk krijgen we dit seizoen te maken met grote nederlagen. Maar de tegendoelpunten zijn wel te verklaren. Elke treffer is te analyseren en daar moeten ze van leren.”

Voor jonge spelers is het lastig om positief te blijven als de nederlagen elkaar opvolgen. Toch is dat dit seizoen wel het voornaamste doel: positief blijven. De Ron: ,,Dat moet je wel proberen op te brengen. Vorige week speelden we thuis met 2-2 gelijk tegen Nicator. We kwamen op een gegeven moment met 2-1 voor. Dat duurde niet lang. De spelers waren nog blij na de aftrap en dus niet scherp, waardoor Nicator direct gelijkmaakte. Dan moet je ook scherp kunnen zijn.”

Geblesseerde doelmannen

Blessures bij keepers is dit jaar het euvel bij Warga, iets wat doorzeurt tot de jeugd. Maar met passen en meten én de mazzel dat het tweede elftal al twee weken vrij is, wordt dit opgelost.

Vanwege een liesblessure van eerste keus Sven Noordbruis heeft Edgar van IJs, keeper van het tweede, zijn verantwoordelijkheid genomen en valt hij in bij het vlaggenschip van Warga. Met zijn 39 jaar is hij nu het verlengstuk van de trainer. ,,Ik was gestopt bij het eerste, omdat het tweede nu een vriendenteam is”, vertelt Van IJs. ,,Maar ik ben tijdelijk terug. De spelers accepteren mijn kritiek, ondanks dat ik niet vast bij hen in het team zit. Al probeer ik het positief te houden.”

Geen PSV-niveau

Ondanks zijn verleden in het topvoetbal wil De Ron niet te veel uit die tijd overbrengen op zijn selectie. ,,Het niveau destijds bij PSV moet je niet gaan vergelijken met hier. En daarbij was het merendeel van de selectie nog niet geboren toen ik speelde. Tactisch probeer ik ze vooral bij te scholen. Dat we als collectief goed staan en vooral verdedigend sterker worden.”

Trainer zijn van een club waar de punten niet voor het oprapen liggen is voor De Ron, in het dagelijks leven taxichauffeur, een enorme uitdaging. ,,Dit is vele malen leuker dan trainer zijn van een ploeg met veel geld. Gelukkig ziet het bestuur ook dat het een leerproces is. We willen met spelers uit de eigen opleiding en het liefst hier uit het dorp binnen een aantal jaar een stabiele derdeklasser zijn. Handhaving is gelukkig een stap dichterbij, omdat HFC’15 uit Hoogkerk uit de competitie is gestapt. We hebben sowieso al nacompetitie. Maar uiteraard willen we ons direct handhaven.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct