Bij Cambuur is geen plaats voor dissidenten

Erik Cummins in actie tijdens de laatste training van Cambuur voor de uitwedstrijd tegen Almere City. Op de achtergrond kijkt de gepasseerde Jesse Bertrams toe. FOTO HENK JAN DIJKS

Een vijftiende plek, een keeperswissel twee ongemotiveerde spelers wegsturen. Het was niet de leukste week om trainer van Cambuur te zijn.

De keeperswissel bij Cambuur diende zich al een tijdje aan. Jesse Bertrams, persoonlijk verantwoordelijk voor zeker zes tegendoelpunten, was niet langer houdbaar. Dat werd de 22-jarige keeper dinsdag in een gesprek met trainer Marinus Dijkhuizen ook duidelijk gemaakt. Hij wordt de komende tijd vervangen door Erik Cummins. ,,We hebben Jesse best veel vertrouwen gegeven, ook omdat hij regelmatig echt goede reddingen had”, legt Dijkhuizen uit. ,,Bij de trainingen kwamen de blunders amper terug en dat is wel opvallend. Hij heeft gewoon te weinig vertrouwen op dit moment en was zwaar teleurgesteld, maar vond het ook terecht.”

Marinus Dijkhuizen: 'Ik heb het gevoel dat Erik er klaar voor is. Hij heeft niet veel gespeeld de laatste jaren, maar heeft ook ervaring in de eredivisie.'

De laatste keer dat Cummins onder de lat stond, was bij op 23 oktober 2015 bij Go Ahead Eagles. Daarna raakte hij zijn basisplaats kwijt aan Theo Zwarthoed. Dijkhuizen: ,,Ik heb het gevoel dat Erik er klaar voor is. Hij heeft niet veel gespeeld de laatste jaren, maar heeft ook ervaring in de eredivisie.” Dijkhuizen meldde daarbij niet dat de ervaring die Cummins bij FC Utrecht in de eredivisie heeft opgedaan, stamt uit het seizoen 2011-2012. In zeven jaar profvoetbal kwam Cummins tot slechts 22 competitiewedstrijden voor FC Utrecht en Go Ahead Eagles. Zelf maakte de 29-jarige Cummins er niet zo’n probleem van. ,,Ik heb de afgelopen tijd drie keer meegedaan bij de beloften en dat is soms meer dan nodig is om ritme op te doen”, aldus Cummins.

Direct aan de bak

De geboren Rotterdammer mag direct aan de bak bij Cambuur. De club speelt dinsdag voor de beker uit bij FC Den Bosch en over een week is Jong PSV in Leeuwarden de tegenstander. Cummins hield een dubbel gevoel over aan zijn promotie tot eerste doelman. Hij is blij voor zichzelf, maar had ook te doen met Bertrams. ,,Ik weet hoe het voelt, omdat ik in 2015 mijn plek kwijtraakte aan Zwarthoed. Ik heb met hem te doen. Je bent naast collega’s ook gewoon mensen en je voelt de pijn van iemand met wie je werkt.” Beide keepers hebben niet veel met elkaar gesproken over de wissel. ,,Ik kan wel zeggen dat het vervelend is, maar dat weet Jesse zelf ook wel. We zijn lekker gaan trainen en hebben het niet meer benoemd. Hij weet het, ik weet het, wat moet je dan nog zeggen?”

De technische staf van Cambuur heeft deze week per linie gesprekken gevoerd met de selectie, over wat goed gaat en vooral, wat beter kan. Het spel maken is Cambuur niet gegeven. Daarvoor ontbreekt het nodige vernuft en creativiteit vanaf het middenveld. De spelers hebben dat zelf ook door en hebben aangegeven iets meer vanuit de omschakeling te willen spelen om gevaarlijker te zijn. ,,We zijn niet goed genoeg om ploegen overhoop te spelen en daar moet je ook naar handelen”, wist Dijkhuizen. ,,Zeker in uitwedstrijden zullen we iets behoudender spelen. We hebben nog maar tien keer gescoord en vijf goals daarvan waren standaardsituaties. Dat geeft wel te denken, want we zijn veel minder effectief dan tegenstanders.”

Mathieu en Kip weggestuurd

Dijkhuizen toonde gisteren zijn harde kant door Justin Mathieu en Ricardo Kip weg te sturen. De twee zijn disciplinair gestraft omdat ze tijdens de training van woensdag, uitgerekend een dag nadat Dijkhuizen zijn spelers op het hart drukte dat de neuzen dezelfde kant op moesten, ,,slecht gedrag en weinig intrinsieke motivatie” toonden. Zondag zijn ze weer welkom. Voor dissidenten is geen plek bij Cambuur.

Dijkhuizen: 'We hebben duidelijk uitgesproken wat we van elkaar verwachten.'

,,We hebben duidelijk uitgesproken wat we van elkaar verwachten. Iedereen krijgt veel kritiek. Dat is geen enkel probleem, maar dan moet je bij elkaar blijven en het is jammer dat twee jongens dat dan niet doen.” Dijkhuizen stelde dat Mathieu heel veel moeite heeft teleurstellingen te verwerken. Zijn absentie is opvallend in die zin dat hij vorige week nog in de basis stond. ,,Ik wil een Cambuur-instelling zien en die ontbrak.”

Kip, die in de voorbereiding veel speelde en door de komst van Kevin van Kippersluis op het tweede plan is beland, kan niet goed omgaan met zijn reserverol. ,,Ik dacht dat hij een scorende middenvelder zou zijn, maar hij moet het ook hebben van loopacties in de diepte en we hebben weinig spelers met creatief vermogen die hem kunnen ‘wegsteken’. Dat ligt dus niet alleen aan hem, maar ik vond het gedrag woensdag gewoon niet goed. Iedereen mag beide handen dichtknijpen dat je hier mag werken. Dat moet je uitstralen, zeker als het slecht gaat.”

Meer wijzigingen

Dijkhuizen grijpt op meer plaatsen in. Jurjan Mannes start in de basis. De trainer liet niet blijken of dat ten koste gaat van Sai van Wermeskerken of Daan Boerlage. Van Kippersluis is fit na een blessure en zit bij de selectie. Furdjel Narsingh staat in de basis, op de plek van Mathieu.

Bang dat zijn verblijf bij Cambuur tot een paar maanden beperkt blijft, is Dijkhuizen momenteel niet. ,,Ik voel de steun van de mensen die aan het roer staan”, doelde hij op algemeen directeur Ard de Graaf en technisch directeur Gerald van den Belt. ,,Dus ik verwacht niet dat ik voor mijn positie moet vrezen. De samenwerking met de groep is ook prima. Als de jongens je niet meer pikken, kan het een overweging zijn, maar dat gevoel heb ik absoluut niet.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur