Met de derde zege op rij zorgde SC Cambuur er tegen FC Den Bosch voor dat het weer over voetbal ging in Leeuwarden. Maar de bestuurscrisis overschaduwt alles.

Het ging over kansen voor Cambuur en voor FC Den Bosch. Het ging over het soms slordige spel van de thuisclub en toch ook het weer veelvuldig creëren van kansen. En over de uiteindelijk puike en verdiende overwinning, en de koppositie. Het ging dus weer over voetbal vrijdagavond in Leeuwarden. En toch het ging óók over de crisis in de clubleiding.

Alle media die trainer Henk de Jong na afloop te woord stond, vroegen niet alleen naar de achtergronden van de winst en het spel. Ze vroegen de trainer ook naar de bestuurlijke perikelen. Logisch, want de situatie rondom de plotselinge terugkeer van Ype Smid en het gevreesde vertrek van Gerald van den Belt roept, ondanks het verhaal elders op deze pagina, simpelweg nog steeds veel vragen op.

Die vragen kreeg de coach voor de kiezen. Daarmee kwam uit waar velen deze week al voor vreesden: dat de merkwaardige, door stichtingsbestuur zelf geïnitieerde timing van de bestuurlijke perikelen kunnen afleiden van de sportieve successen.

De Jong verdient lof, omdat hij - in tegenstelling tot bestuurders zoals Cees Anceaux deze week en vandaag – niet eerst het ene zegt en dan het andere. De trainer beschadigt niemand, ziet het grotere plaatje: het gaat goed zoals het gaat, Ype Smid is een man met kwaliteiten die hij op dit moment als erevoorzitter benut en een vertrek van Van den Belt betekent een aderlating, want hij is een topbestuurder.

De coach heeft gelijk. Het is te hopen dat stichtingsbestuur en Smid dat ook inzien. Dat die laatste terugkeert, zij het naar eigen zeggen tijdelijk, is een gegeven. Dat hij zaken kan bereiken en dat hij hart voor zijn club heeft, staat ook buiten kijf. Aan hem dan ook meteen de taak om iedereen die in directie, staf en alle geledingen heeft bijgedragen aan de rust en het huidige succes van Cambuur, in het zadel houden. Te beginnen met Van den Belt. Om tafel, actie. Een bestuurlijke soap ten koste van de club kan niemands bedoeling zijn.

Vervolg voor sportieve succes

Gelukkig werd er ook nog gewoon gevoetbald vrijdag. Het sportieve succes van de laatste weken kreeg tegen Den Bosch een vervolg. ,,Goed was het niet, goed genoeg wel”, aldus De Jong. ,,Soms waren we slordig, maar uiteindelijk was het een verdiende zege.”

Dat vond ook Robert Mühren. Hij scoorde de belangrijke 2-1 voor de Leeuwarders. ,,Ik baal wel dat ik er niet nog een paar ballen in kon schieten, de kansen waren er. Dat we die heus gaan creëren, weet je. Dat kunnen we als ploeg, ook vandaag lieten we dat zien. Van paniek na de 0-1 was dan ook geen sprake.”

Die 0-1 viel al na twintig minuten, vrijwel uit het niets. De Leeuwarders moesten waken voor uitvallen van de gasten. In de twintigste minuut bleek waarom: Den Bosch kroop uit de schulp en prompt tikte Kevin Felida binnen. Nadat doelman Sonny Stevens de Bosschenaren van de 0-2 hield, kreeg Cambuur nog voor rust kansen op de gelijkmaker. Succesvol waren Mühren en Jamie Jacobs niet, maar Giovanni Korte wel: 1-1.

Na enkele keren opnieuw goed handelend optreden van Stevens, was de 2-1 van Mühren halverwege de tweede helft een bevrijding voor het soms slordige Cambuur. Korte gaf voor en Issa Kallon bood de spits de kans om de tweede treffer binnen te schieten. Kallon beloonde een kwartier voor tijd een goede invalbeurt zelf nog met de derde goal: 3-1. De Jong: ,,Drie op een rij. Heerlijk. Mooi zo doorgaan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct