Ze maakten pure reclame voor de 10 kilometer. Jorrit Bergsma en Patrick Roest stuwden elkaar gisteren in Thialf naar grote hoogten. ,,Jammergenôch wie der hjoed ien better’’, concludeerde Bergsma.

Het is een raar seizoen voor Jorrit Bergsma. Doorgaans staat hij bijna elk weekeinde ergens aan de start. Is het niet voor een langebaanwedstrijd, dan wel voor een marathon. Corona heeft het marathonpeloton echter volledig lamgelegd. ,,Ik mis de marathons bot’’, zei Bergsma na het WK kwalificatietoernooi in Thialf.

In een normaal jaar gebruikt de Boarnster de marathons als trainingsprikkel richting de langebaan. ,,Dan ha’k mear kilometers yn ‘e skonken en mear hurdheid.’’ Ook voor zijn zelfvertrouwen zijn de marathons goed. ,,We simulearje no mear wedstriden, mar ik gean der folle mear blanco yn.’’ Het pakte goed uit op het WKKT.

Daar verlengde hij in ieder geval zijn langebaanseizoen. Bergsma werd zaterdag derde op de 5 kilometer en mag normaalgesproken voor die afstand op het WK uitkomen. Alleen moet Nederland bij de World Cups het derde ticket nog veiligstellen. ,,Ek dêr hurd ride dus’’, was de opdracht die de Boarnster zichzelf gaf.

Roest

Hard rijden deed hij in Thialf. Wat heet. Zijn 12.37,72 was de vierde tijd ooit gereden op de 10 kilometer. Bovendien reed hij onder het oude Nederlands record van Sven Kramer (12.38,89) en was hij veel sneller dan het oude baanrecord van Patrick Roest, dat op 12.42,97 stond.

En toch won Bergsma niet. ,,Der wie der hjoed jammergenôch ien better. Dy naam ik op de bagaazjedrager mei’’, constateerde hij. Die ander was Patrick Roest, die in Thialf ook de 1500 en 5000 meter won. Roest verpulverde de oude records met de tweede tijd ooit (12.35,20).

Met dank aan Bergsma ook, erkende de winnaar. ,,We tilden elkaar naar een hoger niveau. Daardoor hebben we harder gereden dan ooit.’’ Hij hoorde onderweg dat Bergsma op koers lag om hem het baanrecord af te pakken en dat triggerde Roest. ,,Maar ik kon het zelf ook nauwelijks geloven.’’

Toptijden

Ook Bergsma wist aanvankelijk niet dat de toptijden mogelijk waren. ,,De omstannichheden wienen hjoed gewoan echt hiel goed.’’ De lage luchtdruk speelde de schaatsers in de kaart. ,,Ik tink ek net dat ik better wie dan doe’t ik twa jier werom hjir in baanrekord ried.’’

Zijn missie slaagde. Kwalificeren, daar draaide het om voor Bergsma, al was hij graag weer als recordhouder de boeken ingegaan. Maar op het WK in februari moet het echt gebeuren. Naast de 5 en 10 kilometer hoopt Bergsma ook nog op de massastart.

De opdracht is duidelijk. Roest verslaan wordt het voornaamste doel. Bergsma heeft er vertrouwen in dat het kan lukken. ,,Ik tink dat it fan de foarm fan de dei ôfhingjen giet.’’ Hadden de twee niet tegen elkaar gereden, dan hadden de tijden heel anders uit kunnen pakken.

Hij zal het ook in de voorbereiding op de rest van het langebaanseizoen moeten stellen zonder marathons. In januari gaat hij de schaatsbubbel in. ,,Ik tink net dat ik derút mei as der noch marathons komme.’’

Het is de vraag of die er nog komen. Er wordt wel gesproken over een NK in februari. ,,Dan hoopje ik wol dat it nei it WK ôfstannen is, want oars kin ik net meidwaan.’’ De liefde voor de marathon wordt door het gemis ervan alleen maar aangewakkerd.

Marwin Talsma aanschouwde de titanenstrijd tussen Bergsma en Roest vanaf de inrijbaan. ,,Doe wist ik al dat it foar my net helber wie. Sy rieden sa hurd. De ultime rit. Sa wol ik him oait ek ride. Mar dêr is’t no noch te betiid foar.’’ Zijn coach Siep Hoekstra repte van een brug te ver. ,,Meitsje der mar in akwadukt fan’’, zei de Grouster.

Reserveplek

Hij pakte net als op de 5 kilometer nog wel de reserveplek. Zijn 13.00,04 kwam uit de tenen. Na vijf rondjes voelde Talsma iets knappen in de buurt van zijn rechterlong. Nauwelijks kon hij nog ademhalen. ,,It wie in ‘lijdensweg’, in hels tochtje.’’ Zelfs uitstappen kwam even voor in zijn gedachten. ,,Mar dat passet net by my.’’

De dokter oordeelde na afloop dat er waarschijnlijk een probleem was met een tussenribspiertje. Dat moet geen probleem worden met het oog op het EK allround en de World Cups. Maar eerst gaat Talsma even herstellen. ,,It waard my letterlik swart foar de eagen. Ik ha earst in kertier op in bankje lein.’’

Bij zijn ploeggenoot Reina Anema waren de emoties groot. Ze wilde zo vreselijk graag naar het WK afstanden. Als beloning voor haar eigen goede seizoen, maar ook voor haar hele ploeg. Team Frysk werd in de aanloop naar het toernooi immers geconfronteerd met de sluiting van de thuishal in Leeuwarden.

Bovendien moest Anema een paar dagen van het ijs omdat ze grieperig was. Na alle tegenslag was een WK-plek zo welkom. Maar het lukte haar niet. Op de 5 kilometer kwam ze geen moment in het ritme. ,,Ik ha gjin rûntsje lekker riden’’, zei ze met rood omrande ogen.

Misschien wilde ze wel te graag. Anema legt zichzelf veel druk op de schouders. ,,Mar ik sprek ek gewoan út dat ik nei it WK wol. Oar jier binne de Olympische Spelen, dan kin ik ek net sizze dat ik dêr net hinne wol.’’

Voor haar zag Anema Carlijn Achtereekte naar 6.55,90 schaatsen. De Gorredijkse wist meteen dat ze een persoonlijk record moest rijden. Dat staat op 6.57,58. ,,Mar ast sjochst hoe’t it seizoen rint, moast dat mooglik wêze. En ik woe sa graach.’’

De teleurstelling over het missen van het WK overheerste kort na de race. Anema besefte ook dat haar seizoen nog niet ten einde is, wat voor veel schaatsers wel het geval is. Een dag eerder plaatste ze zich met de vierde tijd voor de World Cups op de 3 kilometer. ,,Dêr bin ik wol hiel bliid mei.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Schaatsen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct