België blijft Rusland in Sint-Petersburg simpel de baas

België blijft Rusland in Sint-Petersburg simpel de baas ANP

België is voortvarend begonnen aan het EK. De ploeg van bondscoach Roberto Martinez versloeg Rusland in de eerste groepswedstrijd met 3-0. Romelu Lukaku scoorde twee keer.

De titelkandidaat trad in Sint-Petersburg aan zonder spelmaker Kevin De Bruyne, die nog niet speelklaar is. De blessuregevoelige Eden Hazard, een andere smaakmaker van de 'Rode Duivels', mocht vanaf de 72e minuut nog wat wedstrijdritme opdoen.

Het ernstige ongeval dat de Deense international Christian Eriksen eerder op de avond in Kopenhagen overkwam in het duel met Finland maakte ook in de Belgische selectie diepe indruk. De basisspelers Jan Vertonghen en Toby Alderweireld speelden met hem samen bij Ajax en Lukaku is zijn huidige ploeggenoot bij Internazionale. "Het was een echte shock, veel jongens kennen hem uit de kleedkamer", gaf Martinez toe.

Protest

De spelers van België knielden vlak voor aanvang van het duel als protest tegen discriminatie en racisme. Dat leverde een fluitconcert op van Russische fans. Misschien begon België daardoor wel extra gemotiveerd aan het duel.

Eerst kwam Lukaku tot scoren na geklungel bij Andrei Semenov. Hij zocht na zijn doelpunt meteen een tv-camera op om zijn ploeggenoot Eriksen moed in te spreken. "Chris, Chris, ik hou van je", riep hij in de lens.

Na ruim een half uur profiteerde Thomas Meunier van een zwakke ingreep van doelman Anton Sjoenin. Hij stond nog geen 10 minuten in het veld, als vervanger van de geblesseerd geraakte Timothy Castagne, die mogelijk een jukbeenbreuk heeft opgelopen. Na de rust bleef het spel van Rusland machteloos en krachteloos. België bleef zonder grote problemen overeind en kon dankzij de trefzekere Lukaku in de 88e minuut nog een keer juichen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport