Vreugde bij Aris in de kleedkamer nadat het team zich ten koste van Den helder Suns heeft geplaatst voor de bekerfinale.

Bekerfinale tweede mijlpaal voor Aris: 'Alles kan gebeuren'

Vreugde bij Aris in de kleedkamer nadat het team zich ten koste van Den helder Suns heeft geplaatst voor de bekerfinale. FOTO HENK JAN DIJKS

Je kunt er geen bekerkast mee vullen, maar net als de strijd om de landstitel in 2013 voelt het bereiken van de bekerfinale voor Aris als een prijs. En er is een (kleine) kans op meer: op 29 maart wacht Donar.

In de kleedkamer van Aris hield Ferried Naciri het na de zege in extremis op Den Helder Suns niet droog. Hij kreeg een plens water over zich heen van een uitgelaten spelersgroep die springend en dansend vierde dat ze een moeizaam seizoen kleur hebben gegeven. Sterker, de selectie die bijna continu wordt geteisterd door blessures en welhaast kansloos is voor de play-offs, gaat de boeken in als het eerste Aris-team dat door wist te dringen tot de bekerfinale. 

Oké, het zat dit seizoen mee met de loting. Na de zege op de amateurs van Lokomotief volgde eerst een tweestrijd met Apollo en vervolgens dus met Den Helder. Dat zijn niet de sterkste eredivisieteams van Nederland, maar je moet ze toch maar even verslaan. Aris klopte ze allebei, zowel uit als thuis.

Zwakke opening

Het zag er zaterdagavond lange tijd niet naar uit dat Aris in het sfeervolle Kalverdijkje Den Helder zou kloppen. De Leeuwarders hadden na de overwinning van donderdagavond (56-58) een marge van 2, maar die was snel verdwenen. Na het eerste kwart stond het zelfs 9-20. Die zwakke opening achtervolgde de Leeuwarders de hele wedstrijd. Vier minuten voor tijd was het verschil nog altijd 11 (54-65) en ook gezien het vertoonde spel gaven weinigen nog een euro voor de kansen van Aris. 

In het zicht van de haven kreeg Den Helder echter last van knikkende knieën, helemaal toen Sjoerd Koopmans en Craig Osaikhwuwuomwan met drietjes en Torben Tönjann met een jumpertje de druk opvoerden. De vijfde fout van Aris’ langste man was nog even een mentaal tikje, maar toen Tönjann in de volgende aanval vanuit de hoek loepzuiver raak schoot, kwam de bekerfinale in zicht. Regisseur en topscorer Andy Mazurczak loodste zijn team vervolgens door de lastige laatste seconden.

'Ik dacht: die gaat erin'

Tönjann zal zich zijn driepunter nog lang heugen. De 25-jarige forward speelde in de heenwedstrijd ongewild een hoofdrol door enkele dure fouten in de slotfase. Mede daardoor hield Den Helder het verlies binnen de perken. Zaterdag was Tönjann ook niet altijd even gelukkig, maar zijn 5 punten in de laatste minuut vergoedden veel, zo niet alles. 

,,Geweldig dit’’, reageerde Tönjann. ,,Die laatste voelde echt goed, ik dacht gelijk: die gaat erin. Ik was na donderdag wel even chagrijnig, maar ik heb er vandaag niet meer aan gedacht. Vandaag was het op sommige momenten ook niet best, ik maakte stomme fouten. Dat gold voor het hele team en daarom stonden we ook lange tijd achter. We blijven alleen wel knokken. Opeens vallen er dan een paar balletjes goed en dan weet je dat het kan. Bij hen komt er namelijk ook druk op te staan.’’

Donar favoriet

Aris heeft nu de tijd om Samuel Idowu en Arunas Mikalauskas (hij probeerde het drie minuten, maar zijn knie protesteerde nog te veel) fit te krijgen voor de finale. Coach Naciri zal ze hard nodig hebben in Martiniplaza. ,,Donar heeft het beste team van de competitie. Dat team verdedigt heel strak en goed, heeft aanvallend heel veel kwaliteiten. Maar de beste manier om iemand te respecteren is om hem niet te respecteren en zo moeten wij daar ook naartoe gaan.’’

Ook Tönjann ziet Donar logischerwijs als favoriet. ,,Maar goed, het is beker, het is één wedstrijd, je weet maar nooit. Alles kan gebeuren. Als je hard speelt, en je hebt je dag en de ander niet, dan kan je de beker gewoon pakken. Bij ons geeft niemand op. Wij gaan altijd door.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct