Cees Roozemond.

Banen weg bij SC Heerenveen door coronacrisis

Cees Roozemond. Foto FPh/Mustafa Gumussu

SC Heerenveen ontkomt niet aan een reorganisatie. Dat zegt algemeen directeur Cees Roozemond.

Hoeveel mensen hun baan verliezen, durft hij nog niet te zeggen. Het personeel is woensdag in een videocall bijgepraat. ,,We moeten de tering naar de nering zetten. Dat moesten we al, maar nu nog veel meer. Ik wil geen struisvogelpolitiek bedrijven.” Het spelersbudget bij Heerenveen wordt hoe dan ook minder.

In het ergste geval, als Heerenveen het hele volgende seizoen zonder publiek zou moeten spelen, kan de omzet volgens berekeningen van de club met 4 miljoen euro dalen, tot zo’n 11 miljoen. ,,Dat is het rode scenario”, aldus Roozemond. ,,Dat kunnen we ons niet permitteren. Dan moeten we, als we geen steun krijgen, heel creatief zijn en moet alles worden afgeslankt.”

Al jaren forse operationele verliezen

Heerenveen kampt al jaren met forse operationele verliezen. Over het vorige seizoen bedroeg het tekort 6,1 miljoen. Door spelers te verkopen kon dat uiteindelijk worden beperkt tot een verlies van een kleine 9 ton.

De coronacrisis zorgt voor extra harde klappen. ,,Dat is heel frustrerend, want we merkten dat we op de goede weg waren voordat de crisis toesloeg”, zegt Roozemond.

,,De OSSH (de sponsorclub, red.) kreeg er elke maand tien leden bij, we hadden net met trots Ausnutria als nieuwe hoofdsponsor gepresenteerd. En in het laatste halfjaar van 2019 realiseerden we een besparing van zo’n 6 ton. Onze laatste wedstrijd, tegen Ajax, speelden we voor het eerst sinds 2016 weer eens in een uitverkocht huis. We zagen licht aan het einde van de tunnel. Nu is alles anders. En dat tijdens het jubileumjaar waarin we feest hadden willen vieren. Hoe tegenstrijdig wil je het hebben.”

Het rode scenario

Behalve het rode scenario heeft de leiding van Heerenveen voor zichzelf ook een groen en een oranje toekomstbeeld geschetst. Bij het groene, het meest optimistische, begint Heerenveen in het tweede weekeinde van september met publiek aan het nieuwe seizoen.

,,Dat is zo goed als zeker een illusie, maar we houden er toch rekening mee”, zegt Roozemond. ,,Mochten fans welkom zijn, dan moet je er rekening mee houden dat je door nieuwe coronabesmettingen op een gegeven moment weer wordt teruggeworpen. Dan kun je de organisatie niet meer van het een op het andere moment aanpassen.” Ofwel: ook bij de ‘gunstigste’ uitgangspositie komt er een (in dat geval mildere) reorganisatie bij Heerenveen.

Bij de oranje optie speelt de club de rest van dit kalenderjaar zonder publiek en vanaf januari met toeschouwers. Hoe dat laatste in de praktijk moet, weet Roozemond niet. ,,Stel dat je vier- of vijfduizend man in je stadion mag toelaten. Hoe komen ze dan binnen, hoe doe je dat qua beveiliging en begeleiding? Ik heb op dit moment geen idee. Daar komt nog bij: durven mensen weer naar het stadion als het mag?”

Heerenveen beschikt op dit moment nog over voldoende liquiditeit. Aan lopende verplichtingen kan worden voldaan. ,,Maar dat houdt een keer op. We functioneren nu nog op de omzet van vorig seizoen. Alles hangt nu af van de reacties van supporters en OSSH-leden. Hoe groter de steun en hoe meer seizoenkaarten worden verlengd, hoe beter het voor de club vanzelfsprekend is. We hebben elkaar heel hard nodig. We doen een beroep op hulp en solidariteit van onze achterban. We beseffen tegelijk dat veel bedrijven en fans het zelf al moeilijk genoeg hebben.”

Twee ton per maand huur stadion

Heerenveen is volgens Roozemond niet in staat om in de huidige tijd huur te betalen aan Sportstad, waarvan de club tevens aandeelhouder is. ,,Het gaat om 2 ton per maand. En dan heb ik het nog niet over de onderhoudskosten. We hebben om uitstel van betaling gevraagd en we willen afspraken maken over een lagere huur in de toekomst. We voeren constructieve gesprekken, maar het is complex.”

Veel meer dan al het geval was, is Heerenveen de komende tijd afhankelijk van transferinkomsten, stelt Roozemond. ,,Maar we hoeven niet op zeer korte termijn al spelers te verkopen. Voetballers zijn door de crisis minder waard, wordt gezegd. Maar het bewijs daarvoor heb ik nog niet gezien. Gelukkig hebben we weer een paar parels met langlopende contracten in de selectie.”

De collectieve salarisverlaging die door alle profclubs is afgesproken levert Heerenveen tot januari een besparing op van 400.000 euro. Spelers- en ondernemingsraad komen binnenkort met ,,een terugkoppeling op de plannen”, zegt Roozemond, die zelf ook inlevert.

Komende woensdag voeren de profclubs overleg over een plan dat moet zorgen voor overheidssteun voor de sector. ,,Veel te laat”, vindt Roozemond. ,,Dat had in maart al gemoeten.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct