Atlete Deelstra mist in Tokio olympische limiet marathon

Andrea Deelstra tijdens haar debuut op de Spelen in 2016. FOTO OLAF KRAAK

Atlete Andrea Deelstra is er niet in geslaagd aan de limiet voor de olympische marathon te voldoen. Ze eindigde in de marathon van Tokio als twaalfde in een tijd van 2.33.34, ruim boven de vereiste tijd van 2.28.30.

De klassering was evenmin voldoende. Een plaats bij de eerst acht had ook volstaan, omdat Tokio behoort tot een van de Major Marathons. De 34-jarige atlete was er wel bij op de vorige Olympische Spelen in Rio.

De marathon van Tokio was behoorlijk aangepast vanwege het nieuwe coronavirus, dat ook in Japan rondwaart. De duizenden recreanten mochten niet starten, alleen de elite wedstrijdlopers verschenen aan de start. De Israëlische Lonah Salpeter won de wedstrijd bij de vrouwen in 2.17.45.

De Ethiopiër Birhanu Legese won de wedstrijd over 42,195 kilometer bij de mannen in 2.04.15. Opvallender was de tweede plaats voor de Belg Bashir Abdi. De atleet uit Gent, begin dit jaar nog winnaar van de halve marathon van Egmond, liep 2.04.49 en werd daarmee de tweede snelste Europeaan aller tijden. Alleen de Turk Kaan Kigen Ozbilen liep in december in Valencia sneller (2.04.16).

Lees ook LC+ | Andrea Deelstra is door niets van de wijs te brengen

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport