Arjen van der Heide hoort vaak dat dit het seizoen van zijn doorbraak moet worden bij SC Heerenveen. ,,Mar dy druk lis ik mysels net op, want dan giet it fout.”

Geen misverstand: de jonge vleugelspeler, geboren en getogen in Heerenveen, wil niets liever dan voetballen in de hoofdmacht. Maar, benadrukt Van der Heide, hij is pas achttien jaar. ,,Ik ha noch alle tiid.” 

Van der Heide mocht zaterdag in de met 1-0 verloren oefenwedstrijd tegen NAC beginnen als linksbuiten. In een vreemde setting – door de corona-situatie werd een handjevol thuisfans toegelaten in Breda - kon de jonge vleugelaanvaller zich niet onderscheiden. 

,,Ik moast wenne”, zei de aanvaller. ,,It wie ús earste wedstriid sûnt lange tiid (7 maart, red.). It echte balgefoel en de presizens moatte noch werom komme. Ik moat foaral wurkje oan myn ‘fijne’ technyk en eksplosiviteit.”

Bijna een jaar gebleseerd

,,Arjen wilde vandaag te graag”, analyseerde trainer Johnny Jansen. ,,Het mag wel wat rustiger. En zijn kop moet omhoog, niet naar beneden. Hij moet zien wat er om hem heen gebeurt. Arjen heeft de kwaliteiten om volgende stappen te zetten. Hij moet dit seizoen aan de deur kloppen.” 

Drie jaar geleden debuteerde de vleugelaanvaller in Bakhuizen tegen een regioselectie. Vijftien jaar was hij toen. ,,Een rasvoetballertje”, noemde toenmalig Heerenveen-trainer Jurgen Streppel hem.

Niet veel later kreeg Van der Heide echter last van zijn lijf. ,,Troch in kombinaasje fan oerbelêsting en groei. Ik ha hast in jier blessearre west.” 

Eenmaal weer fit, sloot hij aan bij de Onder 19. Vorig seizoen maakte hij deel uit van de eerste selectie. In de eerste vijf wedstrijden viel hij in. Dat kwam er daarna niet meer van.

Debutant Timo Zaal (16) straalt

,,Mar ik ha in soad leard. En kwa belesting koe ik it oan. Dat jout in goed gefoel. Ek no fiel ik my fit. Hoefolle kânsen ik takom seizoen krij, hinget mei ôf fan Chiddi (Ejuke, red.). Giet hy fuort, dan is der mear plak foar my. Mar miskien wurdt der dan ek wol wer in nije spiler helle. Ik moat mysels gewoan sjen litte.” 

Een andere tiener, Timo Zaal, straalde na het oefenduel. De zestienjarige Leeuwarder verdedigde prima, stoomde af en toe op naar het middenveld en durfde een pass te geven. ,,In het begin was ik wel wat zenuwachtig, maar al snel werd het beter.” 

In januari ging hij al mee op trainingskamp naar Spanje. Toen was hij nog vijftien. Af en toe begrijpt Timo Zaal zelf niet wat hem overkomt. ,,Wat ik nu meemaak, zou iedere jongen van mijn leeftijd wel willen.”

Nieuw team in tweede helft

Johnny Jansen wisselde zijn hele elftal, met vier tieners, na 65 minuten. Van de jonge voetballers die vervolgens binnen de lijnen kwamen, was de pas vijftienjarige aanvaller Yoram Boerhout de opvallendste. 

De trainer van Heerenveen baalde stevig tijdens de wedstrijd, die door een treffer van Finn Stokkers op de valreep verloren ging. De coach was ontevreden over het gebrek aan bezetting voor de goal, het lage baltempo en de vele slordigheden.

Een halfuurtje na afloop was hij veel rustiger. ,,Het was onwennig en erg jong. We misten wat ‘vlees’ in het elftal, ervaring. Als het volgende week maar beter is. We zijn ook nog maar net bezig.” 

Spits Runar Espejord ontbrak in Breda wegens lichte rugklachten. Middenvelder Hicham Faik was er om ‘persoonlijke redenen’ niet bij. Hij is naar verluidt bezig met een transfer naar een buitenlandse club. Met nieuweling Sieben Dewaele, die zaterdag nog niet speelgerechtigd was, heeft Heerenveen al een vervanger in huis.

Kongolo

Rodney Kongolo, die in aanloop naar de tegentreffer de bal verspeelde, deed de laatste 25 minuten mee. Jansen: ,,Hij is in het voorjaar aan zijn knie geholpen. Dat is nu weer klaar. Maar we brengen Rodney rustig.” 

Heerenveen oefent vrijdag (14.30 uur) in het Abe Lenstra-stadion voor een beperkt aantal toeschouwers tegen Vitesse. Dinsdag speelt een combinatieteam van beloften en spelers van het eerste elftal op het veld van Jubbega een besloten wedstrijd tegen een VVCS-ploeg van werkloze profvoetballers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct