Na maandenlang blessureleed maakte Arjen Robben zondag zijn rentree bij FC Groningen. De vedette opende bovendien de deur voor nóg een seizoen.

Hij kreeg talloze brieven. Mails. Werd ontelbaar vaak aangesproken op straat. Al die steunbetuigingen, Arjen Robben vond het prachtig, zo vertelde hij zondag nadat hij tegen SC Heerenveen ruim twintig minuten had gevoetbald.

,,Een opa schreef dat het zijn droom is om mij, samen met zijn kleinzoon, nog eens te zien voetballen”, vertelde Robben, zichtbaar geëmotioneerd. ,,Dan breek ik bijna. Natuurlijk wilde ik voor mezelf terugkeren op het veld. Maar al zou ik willen stoppen, dan kán ik het haast niet als je deze verhalen hoort. De steun van al die mensen, dat heeft me er doorheen getrokken.”

Met zijn invalbeurt tegen Heerenveen kwam voor Robben een einde aan een maandenlange revalidatie, nadat de oud-international halverwege oktober met een kuitblessure uitviel tegen PSV. ,,Het was een heel zware periode”, zei Robben. ,,Ik heb al veel revalidaties in mijn carrière doorlopen. Maar deze was misschien wel de moeilijkste van allemaal.”

'Ik zeg altijd: je bent zo oud als je je voelt'

,,Ik zeg altijd: je bent zo oud als je je voelt”, vervolgde Robben. ,,Maar als je 37 jaar bent, helpt het niet mee bij een revalidatie als je de échte fitheid niet hebt. Ik heb natuurlijk een jaar niet gevoetbald, nadat ik mijn carrière aanvankelijk had afgesloten. Daarom moest ik nu van heel ver komen.”

Ja, erkende Robben, er waren momenten dat de twijfels vat kregen op zijn gedachten. Had het nog wel zin, al die dagelijkse oefeningen in de gym? Wat was het perspectief? ,,Maar opgeven was geen optie”, zei Robben. ,,Wat dat is? Ik weet het niet. Noem het karakter, noem het topsportmentaliteit. Ik wilde gewoon niet dat het op zo’n manier eindigde.”

Media rukten massaal uit naar Groningen

De voorbije weken boekte Robben veel progressie met zijn herstel. Hij blonk uit op trainingen bij Groningen, was als een kind zo blij met een doelpuntje tijdens een partijspel. Toch hield men bij Groningen aanvankelijk geen rekening met een rentree tegen Heerenveen, voorzichtig als de club is met verwachtingen creëren rondom de oud-international. Die zijn toch al onnoemlijk hoog.

Alleen zijn mogelijke aanwezigheid tegen Heerenveen was voor de media al reden om massaal uit te rukken naar Groningen. Ruim een uur voor de aftrap kwam het verlossende bericht: Robben zat bij de wedstrijdselectie. Al snel sijpelden berichten door dat de vleugelaanvaller vermoedelijk ook ging invallen. Ver voor de aftrap was Robben al druk in de weer met zijn warming-up, in de catacomben van het stadion.

'Ik vond het geweldig tegen hem te voetballen'

Verrichtingen die door de selectie en technische staf van Heerenveen met meer dan gemiddelde belangstelling werden gevolgd. ,,Ik vind het echt prachtig dat Robben er weer bij was”, zei Heerenveen-trainer Johnny Jansen. ,,Robben is een grootheid. Ik hoop dat hij nog heel lang fit blijft.”

,,Ik vond het geweldig tegen hem te voetballen”, vulde Lucas Woudenberg aan, die in de tweede helft als linksback tegenover Robben stond. ,,Robben is een grote meneer. Hij heeft zó veel betekend voor het Nederlandse voetbal. We hebben hem met z’n allen zo goed mogelijk uitgeschakeld. Dat geeft een boost.”

Nog een duel met Robben?

Maar of er nog een duel voor Heerenveen met Robben komt? Dat was voor iedereen de grote vraag. ,,Geef je me de garantie dat ik een jaar fit blijf, dan ga ik door met voetballen”, zei Robben desgevraagd. ,,Maar die is er niet. Dat blijft de moeilijke factor. Nog zo’n jaar als nu, met vrijwel alleen maar revalideren, daar heb ik geen zin in. Dat kan ik mijn gezin ook niet aandoen.”

Cruciaal worden de komende wedstrijden, zei Robben. ,,Die spelen een grote rol in mijn beslissing. Daarbij heb ik ook geluk nodig. Scheur ik een spier? Dan is het klaar. Laten we een kaarsje branden en hopen dat het goed blijft gaan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Voetbal
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct