Argentijnse hockeyers schrijven geschiedenis

De Argentijnse hockeyers hebben donderdag in Rio de Janeiro geschiedenis geschreven. De Zuid-Amerikaanse ploeg veroverde voor de eerste keer de olympische titel. In de finale was het team van coach Carlos Retegui met 4-2 te sterk voor België. Argentinië onttroonde in de halve finales Duitsland (5-2), terwijl België de Nederlandse ploeg met 3-1 versloeg. De 'Red Lions' wonnen hun eerste hockeymedaille sinds het brons in 1920.

Voor Luca Masso was het om meerdere redenen een unieke finale. De 22-jarige hockeyer van Argentinië is de kleinzoon van de Belgische wielerlegende Eddy Merckx (71). De zoon van een Argentijnse vader speelde voor alle Belgische jeugdteams, maar koos uiteindelijk voor een carrière bij de Zuid-Amerikaanse ploeg. Masso kreeg als vaste reserve nog geen speeltijd, maar was voor de finale door een aantal blessures wel opgeroepen.

Een olympische hockeyfinale tussen België en Argentinië bij Rio 2016 had vrijwel niemand durven voorspellen. Beide landen kwamen nooit eerder in de eindstrijd uit. Bij het WK in 2014 in Den Haag verrasten de Argentijnen al wel met brons. België eindigde bij dat toernooi als vijfde. De toenmalige bondscoach Marc Lammers besloot een maand later zijn functie neer te leggen. De voormalige succescoach van de Nederlandse vrouwenploeg (WK-goud in 2006 en olympisch goud bij Peking 2008) had geen trek meer in een lang en zwaar traject richting Rio 2016.

Feit is dat onder de ervaren Lammers de Belgische selectie sinds Londen 2012, met de vijfde plek voor de 'Red Lions', een grote stap voorwaarts heeft gemaakt. Met de hulp van oud-internationaal Jeroen Delmee, die als assistent-bondscoach al in 2011 bij de Belgische mannenploeg aan de slag ging, zorgde de Brabantse vakman voor een professionele aanpak en een stabiele organisatie.

Delmee was de logische opvolger van Lammers. Na de teleurstellende vijfde plaats bij het EK in Londen stapte hij in oktober 2015 op. Onder leiding van de Nieuw-Zeelander Shane McLeod pakten de Belgen in Rio alsnog de beoogde olympische medaille, al zat goud er tegen de sluwe en slimme Argentijnen net niet in.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement