Antoinette de Jong Nederlands kampioen allround

Antoinette de Jong is Nederlands kampioen allround. De tweede plaats (6.58,38) achter Carlijn Achtereekte (6.56,46) op de 5 kilometer bleek ruimschoots voldoende voor de titel. Melissa Wijfje wordt achter De Jong tweede en pakt het laatste ticket voor het WK allround.

Het is de tweede keer dat de Heerenveense De Jong Nederlands kampioen wordt.

Even leek Melissa Wijfje met een sterke 1500 meter nog dwars te gaan liggen, maar op de vijf kilometer maakte Antoinette de Jong de klus gedecideerd af. Na haar 6.58,38 op de vijf kilometer mocht de rood-wit-blauwe vlag om voor een ereronde. Haar tweede allroundtitel na die van 2016, maar een met een compleet ander verhaal.

‘Streep onder moeilijke periode’

,,Dat ik met deze titel een streep zet onder een moeilijke periode is misschien nog wel belangrijker dan het goud zelf, ja”, zo vertelde de 24-jarige schaatsster van Jumbo-Visma, die een maand terug naast alles greep bij de NK afstanden. Deelname aan het WK afstanden in Salt Lake City kan ze vergeten. Een paar weken mocht ze treuren, maar die periode sloot ze voor haar gevoel nu echt definitief af in Heerenveen.

‘Last van mijn schouders’

,,Ik ben weer op de goede weg terug”, stelde ze zelf vast. ,,Waar het in andere wedstrijden fout ging, liep het nu veel beter. Alles was beter dan de rest van dit jaar. Een opluchting, hoor. Na de vijf kilometer viel er echt een last van mijn schouders af.”

,,Een titel is een titel. Maar na de afgelopen maanden mag ik hier extra blij mee zijn”, meende ze. ,,Hier zit een mooi verhaal achter. Het is best moeilijk als je je seizoen een beetje uit elkaar ziet vallen. Herpak je dan nog maar eens. Ik ben heel blij dat ik sterker terug ben gekomen, daar mag ik wel trots op zijn.”

Lees ook: Schaatsen weer op één bij Antoinette de Jong (LC+)

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement