Antoinette de Jong Europees schaatskampioen allround

Antoinette de Jong heeft het EK allround gewonnen.

Het is de eerste Europese titel voor de 23-jarige schaatsster uit Heerenveen. Zaterdagmiddag reed ze in Collalbo de afsluitende 5000 meter.

Haar tijd van 7.13,73, waarmee ze op deze afstand als tweede eindigde, was ruim voldoende voor de glorieuze winst.

De Jong won bij de voorgaande EK's allround twee keer brons. Ze behaalde op de Italiaanse buitenbaan haar eerste grote titel op het individuele vlak.

Emotioneel

,,Hier heb ik heel lang naartoe gewerkt'', zei de schaatsster bij de NOS. ,,Je droomt ervan als klein meisje. Nu het is gelukt, word ik er emotioneel van. Normaal huilt mijn moeder altijd als eerste, maar nu ben ik het, geloof ik. Het zal wel in de genen zitten.''

De Jong won de eerste drie afstanden op de Italiaanse buitenbaan, waardoor ze met een veilige marge aan de afsluitende 5000 meter kon beginnen. ,,Toch was ik heel nerveus. Dit EK was voor mij zo anders dan in de voorgaande jaren. Normaal ben ik aan het jagen op de hoger geplaatste schaatssters, maar nu werd er vanaf het begin op mij gejaagd."

'Heerlijk gevoel'

,,Na mijn finish besefte ik nog niet dat ik Europees kampioene was geworden en nu kan het ik ook eigenlijk nog niet geloven. Ik ga in elk geval met een heerlijk gevoel naar huis.''

In het eindklassement was het zilver voor de Tsjechische Martina Sablikova, de winnares van de 5000 meter in 7.03,88, en het brons voor Francesca Lollobrigida (Italië).

Met de prestatie van De Jong is de Europese allroundtitel voor het eerst sinds 2007 niet langer in handen van Ireen Wust of Sablikova.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement