Amerikaanse turnsters oppermachtig, Oranje 7e

De Amerikaanse turnsters hebben dinsdag zoals verwacht de teamfinale bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gewonnen. De titelverdedigster en regerend wereldkampioen bereikte een teamscore van 184,897. Op ruime afstand pakte Rusland het zilver, het brons ging naar China.

De Nederlandse turnsters, voor het eerst actief in een olympische teamfinale, konden zich nog verbeteren ten opzichte van de kwalificaties en eindigden nog voor gastland Brazilië als zevende. Céline van Gerner, Vera van Pol, Eythora Thorsdottir, Lieke en Sanne Wevers kwamen uit op een score van 172,447. Dat was nog beter dan in de kwalificaties. Thorsdottir, die net als Lieke Wevers donderdag in de meerkampfinale uitkomt, verbeterde haar totaalscore uit de kwalificaties: van 57,566 naar 58,199.

Sanne Wevers, maandag finaliste op balk, deed het op dat toestel ook beter dan in de kwalificaties. Met 15,066 plaatste ze zich als vierde voor de strijd om de medailles. Dinsdag, in een opmerkelijk genoeg niet volledig gevulde Olympic Arena, kwam ze met een moeilijkere opsprong zelfs tot 15,250. Dat was opnieuw een persoonlijk record.

Voor de Amerikaanse drievoudig wereldkampioene allround Simone Biles betekende de winst met het team haar eerst olympische succes. Met hun score hield Team USA de Russische turnsters meer dan acht punten achter zich. De overmacht was zo groot dat Biles als laatste turnster op het afsluitende vloer zelfs met een score van 7,591 nog de titel voor haar land had binnengehaald. Uiteraard kwam Biles met 15,800 daar ver boven en kon ze met haar teamgenotes Gabby Douglas, Aly Raisman, Laurie Hernandez en Madison Kocian een feestje bouwen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement