Allroundkampioene De Jong houdt zenuwen in bedwang: 'Dit jout in befrijdend gefoel'

Het was de laatste jaren een zekerheidje. Antoinette de Jong werd derde of vierde op de grote allroundtoernooien. Elke keer voelde ze dat ze dichterbij de gevestigde orde kwam.

Alleen dat laatste stapje bleef uit. Zaterdagmiddag lukte het haar eindelijk om iedereen te kloppen en haar eerste grote allroundtitel te pakken.

Op het buitenijs van Collalbo hield de 23-jarige Heerenveense huis. Anders was haar imponerende zege niet te omschrijven. Op vrijdag begon ze met winst op de 500 en 3000 meter. Maar een voorschot op de titel wenste ze niet te nemen. ,,Earst moarn noch twa ôfstannen, mar ik bin dik tefreden oer de earste dei’’, zei ze.

De Jong is geen liefhebber van buitenijs. Ze groeide als schaatsster op onder het dak van Thialf. ,,It is hjir moai om te trainen’’, zei ze. Maar wedstrijden zijn een ander verhaal.

Door de wind kan iedereen onder andere omstandigheden rijden. ,,En de lêste kear dat ik hjir in wedstriid ried, lei der in dik pak snie.’’ Terwijl ze in de ene bocht schaatste, werd in de andere bocht met sneeuwschuivers hard gewerkt om het ijs berijdbaar te houden.

‘Skriuw my mar ôf’

De Jong heeft ook niet de ideale bouw voor buiten schaatsen. Bij het WK junioren werd ze nipt tweede in de buitenlucht, in maart ging het niet super tijdens het WK allround in Amsterdam en in november was het ook kommer en kwel in het Japanse Tomakomai. ,,Ik tocht: skriuw my mar ôf yn de bûtenlucht.’’

In Collalbo speelde het weer echter nauwelijks een rol tijdens het allroundtoernooi. Sneeuw viel er niet. Het waaide, maar daar had iedereen last van. De Jong was gewoon de sterkste van allemaal. De vijfvoudig kampioenen Martina Sablikova en Ireen Wüst kwamen niet in de buurt.

Vooral dat laatste was mooi voor De Jong. Al op zeventienjarige leeftijd reed ze haar eerste EK. Tegen vrouwen die ze in de jaren daarvoor altijd zag winnen op televisie. Dolgraag wilde ze die twee verslaan. ,,Mar eltse kear slagge it net. Ik hie it gefoel dat ik better waard, mar ik liet it net sjen.’’

Plezier is helemaal terug

Totdat ze de afgelopen zomer overstap naar het winnaarsteam van Jac Orie maakte. Het plezier keerde terug, ze stond positiever in haar schaatsleven. En daarmee werden ook de prestaties beter. Eindelijk stapte ze over de drempel. Eindelijk versloeg ze Wüst en Sablikova op een allroundtoernooi. ,,Ik bin aardich op wei om it fan harren oer te nimmen.’’

De Tsjechische is niet meer de schaatsster die ze een paar jaar geleden was. Ze won nog wel overtuigend de 5 kilometer, maar het verschil tussen de nummer twee en De Jong was groot. Wüst was door alle verdriet om het overlijden van haar maatje Paulien van Deutekom niet in de vorm die nodig is voor een titel. ,,Ik schaats hier als eerbetoon aan Paulien’’, zei ze.

Het leverde niet de gewenste medaille op. Ze werd vierde, nog achter de Italiaanse Francesca Lollobrigida. Wüst knokte zich helemaal leeg, wees na de finish van de slotafstand met twee vingers naar de hemel. ,,Nu gaan we kijken of we haar kunnen opladen voor het WK afstanden’’, zei coach Peter Kolder.

Jager is prooi geworden

Voor De Jong was het een vreemde gewaarwording om een keer niet de jager maar de prooi te zijn op een titeltoernooi. Altijd moest ze achter Wüst en Sablikova aan. ,,Doe koe ik allinnich mar winne, hjir koe ik allinnich mar ferlieze. Mar ik bin de ôfrûne jieren groeid en fyn dat ik dizze druk oankin.’’

Dat kon ze. Al sloegen de zenuwen na de glansrijke eerste dag toch nog toe. ,,Ik ha justerjûn de helte fan myn iten stean litten’’, bekende ze.

En voor de afsluitende 5 kilometer was ze toch nog niet helemaal zeker. ,,Stean bliuwe, net falsk starte, net falle, net ferkeard wikselje.’’ Allerlei gedachten schoten door haar hoofd. In 2007 had Ireen Wüst immers ook niet genoeg aan veertien tellen voorsprong op Sablikova voor de afsluitende 5 kilometer.

‘Befrijdend gefoel’

Maar Antoinette de Jong bleef overeind. Eindelijk een grote titel. ,,Dit jout wol in befrijdend gefoel’’, zei ze. De komende twee jaar is de Heerenveense, die in de voetsporen trad van Atje Keulen-Deelstra, Tonny de Jong en Wüst, Europees kampioen. Pas over twee jaar wordt er weer om die titel gestreden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement