De koning raakte deze week in opspraak vanwege een onhandig reisje, maar dat boeide me niet. De echte koning vierde gisteren zijn tachtigste verjaardag.

Zou Edson Arantes do Nascimento, ofwel Pelé, de sambaballensamba hebben gedanst? Ik betwijfel het. In het voorjaar, nog voor de coronacrisis, las ik dat de man die 1283 doelpunten in 1363 voetbalwedstrijden heeft gemaakt depressief was.

Het kwam door de aftakeling. Pelé’s lichaam, eens zijn majestueuze trots, deed niet meer wat hij wilde. Een ramp, als je een van de besten ooit bent en nog steeds meer voetbalintellect in je 80-jarige hersens hebt dan de gehele eredivisie bij mekaar.

Een dag eerder zag ik Boris Becker in een Londense rechtbank. De Wimbledon-kampioen van weleer oogde vadsig en had dikke wallen onder zijn ogen. Door het mondkapje dat hij droeg, zag het er allemaal nog zieliger uit. Waarschijnlijk was dat ook zijn bedoeling. Hij had naar verluidt zijn hele fortuin van 150 miljoen euro er doorheen gejaagd en wilde nu zijn schuldeisers foppen door zijn tennistrofeeën te verstoppen.

Ik vroeg me af wat de frisse, 17-jarige Becker had gedacht als hij zijn 52-jarige afgeleefde evenbeeld had gezien. En ik dacht: dat doet topsport dus met je.

Ik dacht: dat doet topsport dus met je

Ik had met hem te doen. En met Pelé. En herkende hun gevoel een beetje, op mijn bescheiden manier. Laatst wilde ik een rondje racefietsen. Ik had de bandjes van mijn karretje opgepompt en wilde me in mijn wieleroutfit hijsen. Ik boog me voorover en ‘pats’ zei mijn rug.

Van lieverlee belandde ik in bad. ,,Begint het hiermee? Is dit dan die aftakeling?’’, riep ik met de shampoo in het haar en het schuim op de mond. Maar een antwoord kreeg ik niet. De bad-eendjes van mijn kinderen zwegen, die kenden mij. Eén verkeerde opmerking en ik zou ze met twee handen verzuipen.

Ik dacht aan een verhaal van Winston Churchill. De Britse staatsman was op hoogbejaarde leeftijd nog maar weer eens premier van Engeland geworden. Hij ging stug door met het roken van sigaren en het drinken van whisky.

Wat het geheim van zijn vitaliteit was, luidde de vraag.

,,Sport’’, antwoorde Churchill. ,,Daar heb ik me mijn hele leven verre van gehouden.’’

johann.mast@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Column
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct