Adventurerun Ameland, met 4500 atleten aan de start, kent topbezetting

Ronald Schroer op weg naar de zege in de Adventurerun van vorig jaar. Hij wordt geflankeerd door Dennis Licht, de houder van het parcoursrecord.

De zestiende Ameland Adventurerun is zaterdag een van de sterkst bezette hardloopwedstrijden op Friese bodem. In totaal starten bijna 4500 atleten.

De halve marathon op Ameland kan gezien het deelnemersveld als nationale topwedstrijd worden beschouwd. Dit is mede te danken aan Erik Negerman. De Bolswarder heeft veel collega-hardlopers overgehaald om de oversteek te wagen.

Ronald Schroër uit Egmond, de winnaar van vorig jaar, zal morgen moeten strijden tegen onder andere Dennis Licht. Hij vestigde in 2017 het parcoursrecord (1.06,55 uur). Licht was in september haas voor Andrea Deelstra, die in de marathon van Berlijn vergeefs probeerde de olympische limiet te halen.

Ook Frank Futselaar uit Zevenaar is kandidaat voor de zege. Hij werd dit seizoen tweede op het NK marathon en was al eens nationaal kampioen op de 10 kilometer. Negerman rekent voor Fries succes op Geart Jorritsma, de op Papendal trainende Sneker.

Parcoursrecord

Bij de vrouwen is de verwachting dat het parcoursrecord wordt verbeterd. Dat staat sinds zes jaar op naam van de uit Drachten afkomstige Stefanie Bouma (1.15,57). Miranda Boonstra, meervoudig Nederlands kampioen op de marathon en Kim Dillen moeten in staat zijn hieronder te duiken. Dillen heeft als toptijd 1.12 staan. Overigens doet Bouma, na een blessureperiode, mee op Ameland, waar wordt gelopen op een grotendeels onverhard en geaccidenteerd parcours.

De wedstrijd over 10 kilometer trekt ruim 1800 atleten. Bij de mannen gelden Björn Koreman (Leiden) en Tim Bolink (Amsterdam) als favorieten.

Bij de vrouwen zal oud-winnares Jessica Oosterloo uit Appelscha, lid van Invictus Oosterwolde, nationaal toploopster Ruth van der Meijden treffen.

Volgens de organisatie trekt de Adventurerun dit weekeinde in totaal zo’n 10.000 atleten en supporters naar Ameland.