Aanvoerder Alaba wil 29e verjaardag dinsdag niet thuis vieren

Aanvoerder Alaba wil 29e verjaardag dinsdag niet thuis vieren ANP

Aanvoerder David Alaba van de Oostenrijkse voetbalploeg wil zijn 29e verjaardag dinsdag niet in huiselijke kring vieren. Dat zou namelijk betekenen dat de aanwinst van Real Madrid met de nationale ploeg is uitgeschakeld op het EK. "Dit jaar vier ik mijn verjaardag met het team", zegt de voormalige basisspeler van Bayern München vol vertrouwen.

In groep C, met het Nederlands elftal zeker van de poulewinst en Noord-Macedonië al uitgeschakeld, staan Oekraïne en Oostenrijk op 3 punten. De winnaar van het onderlinge duel, maandag in Boekarest, verzekert zich van de tweede plaats in de groep, goed voor een plek in de achtste finales. Met een gelijkspel gaat Oekraïne als nummer 2 en waarschijnlijk ook Oostenrijk als nummer 3 door.

Alaba wilde een dag voor de beslissende groepswedstrijd niet speculeren over een mogelijk akkoordje tussen beide teams, met een 'salonremise' tot gevolg. "Daarvoor is voor iedereen bij ons deze wedstrijd veel te belangrijk. We willen geschiedenis schrijven", doelde hij op het feit dat Oostenrijk bij het EK voetbal nog nooit de knock-outfase bereikte.

Bij Oostenrijk heeft de veelbesproken aanvaller Marko Arnautovic sowieso een basisplaats. De oud-spits van FC Twente is verlost van een schorsing vanwege een woede-uitbarsting richting een tegenstander, nadat hij als invaller had gescoord tegen Noord-Macedonië (3-1). Arnautovic miste daardoor het verloren duel met Nederland (2-0). "Marko speelt vanaf het beginsignaal. Hij kan ons zonder twijfel helpen tegen Oekraïne. Marko heeft de kwaliteiten om een wedstrijd te beslissen", zei bondscoach Franco Foda.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport