AZ vindt aansluiting bij subtop

AZ heeft zondag aansluiting gevonden bij de subtop in de eredivisie, met nu zeven punten. Dat ging in Alkmaar ten koste van concurrent NEC. Trainer John van den Brom kon zijn team slechts verwijten dat het bij 2-0 bleef. Dabney dos Santos kopte voor rust vallend raak, Alireza Jahanbakhsh besliste het duel tegen zijn oude club halverwege de tweede helft. De Nigeriaan Fred Friday, een van de uitblinkers, zag zijn eerste competitietreffer worden geannuleerd wegens buitenspel.

AZ begon, niet vermoeid of gehavend door het Europese duel met Vojvodina, vol zelfvertrouwen aan de klus. Doordat ook de positief denkende coach Peter Hyballa zijn Nijmeegse vreemdelingenlegioen graag vooruit ziet voetballen, was de eerste helft zeker genietbaar. Doelrijpe kansen waren echter schaars. De beste waren voor de thuisclub.

Jahanbakhsh had de score moeten openen. De Iraniër gleed echter half uit en schoot naast. Op een kopbal van Joris van Overeem, na een fraaie pass van Stijn Wuytens, had de Franse doelman Joris Delle een antwoord. Aan de overzijde werd diens Alkmaarse collega Sergio Rochet op de proef gesteld door de snelle Kévin Mayi. De Uruguayaan redde met enige moeite.

Kruin

Vlak voor rust werd het toch 1-0, verdiend. Een voorzet van Van Overeem bereikte via de kruin van de Poolse verdediger Wojciech Golla Dos Santos. De ijverige linksbuiten had de bal voor het inknikken. Die tegenvaller dwong NEC na de hervatting tot meer offensieve risico's. De thuisclub kreeg tezelfdertijd ruimte voor counters.

De eerste was meteen wedstrijdbepalend. Julian von Haacke greep Friday onnodig vast en kreeg geel. Het was de tweede voor de Duitser, al bestraft voor een iets te wilde tackle. Met tien man moest NEC achteruit. Jahanbakhsh had zijn voormalige werkgever moedeloos moeten maken, met dank aan Friday, maar faalde opzichtig in de afwerking. Uiteindelijk haalde hij zijn gram, alweer dankzij Friday.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement